Hlavní obsah

Schumacherův program v Praze je rozpočítán na minuty

Praha

V Česku stráví nejúspěšnější jezdec historie formule 1 Michael Schumacher doslova jen pár hodin, jeho čtvrteční pražský program je pak rozpočítán na minuty. Přiletí odpoledne soukromým letadlem a na Václavském náměstí, kam dorazí osobně podpořit Den bezpečnosti silničního provozu v rámci kampaně FIA, se má objevit po šestnácté hodině.

Foto: Chris Wattie , Reuters

Michael Schumacher

Článek

Na akci stráví sotva padesát minut, aby pak spěchal zase zpátky na letiště. „Bude tu doslova jen na skok, nechceme pro něj ale žádný převoz s majáčky, nebo snad spojovat jméno takové legendy s porušováním silničních pravidel, " říká prezident ÚAMK Oldřich Vaníček, který se jako výraz obdivu chystá sedminásobnému mistru světa F1 předat coby prvnímu cizinci v historii trofej Zlatý volant.

„Návštěva bude velmi krátká, respektujeme nabitý program pilota formule 1, ale ohromně si vážím tak atraktivní záštity naší akce," doplňuje Vaníček. Blesková návštěva německého pilota by se nezdařila bez osobní intervence prezidenta FIA Jeana Todta, jenž šéfoval týmu Ferrari právě, když pro něj Schumacher sbíral tituly a nyní i vede jednání pražské konference FIA, jejíž kampaň Den bezpečnosti silničního provozu propaguje. „Snažím se pro takové projekty získávat známé tváře motorsportu a právě Schumacher je s hrdostí patronem podobných akcí," říká Todt.

„Nemá smysl říkat, jak a čím jsem Michaela přiměl k cestě do Prahy, ale známe se velice dobře a za ta léta nás spojují více než nadstandardní vztahy, proto jsem vyvinul velkou snahu, aby dorazil i osobně šířit myšlenku zvýšení bezpečnosti silničního provozu," dodává Todt, jenž roli takových ambasadorů považuje za nesmírně cennou.

„Když uvážíte, jak třeba rozvoj inovativních technologií napomohl bezpečnosti na závodních okruzích v posledním desetiletí, a že tam soupeřící piloti jsou často vzorem, rád bych stejně pozitivní obraz promítl i v běžném provozu na silnicích. Po světě jezdí přes miliardu vozů, jen patnáct procent z nich ale s prvky moderní bezpečnosti," míní Francouz, jenž stíhá i v roli prezidenta FIA sledovat formuli 1, v níž je historicky nejúspěšnějším šéfem týmu.

„Letošní šampionát se mi zdá naprosto nepředvídatelný, vždyť osm závodů mělo už sedm vítězů a zahřálo mě na duši, když po hektickém závodu ve Valencii stál Schumi poprvé od svého návratu v roce 2010 na pódiu. Byla to pro něj velká věc," usměje se Todt.

Už od 10 hodin si v rámci celodenní akce Road Safety Day mohou návštěvníci na Václaváku bezplatně vyzkoušet mj. simulátor nárazu. „Věnovat těch pár sekund zapnutí bezpečnostního pásu zachrání spoustu životů, přitom mnoho lidí po celém světě to ještě stále podceňuje. Význam pásů pochopíte právě na simulátoru nárazu, který si každý může vyzkoušet v místech, kde se, jak jsem slyšel, psaly české dějiny," tvrdí Todt.

Reklama