Hlavní obsah

Závod F1 v ulicích Londýna? Podle Ecclestona víc než olympiáda

Sen v podobě řvoucích formulí pod okny Buckinghamského paláce chce proměnit v realitu. Šéf formule 1 a příznivce ztřeštěných nápadů Bernie Ecclestone si vzal myšlenku uspořádání závodu v londýnských ulicích zcela za svou a je dokonce připraven za uspořádání Velké ceny zaplatit 35 miliónů liber (více než 1,1 miliardy korun).

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Sebastian Vettel na trati ve Valencii.

Článek

„Uvědomte si, co by to znamenalo pro turismus. Bylo by to fantastické, skvělé pro Londýn, skvělé pro Anglii. Mnohem lepší než olympiáda," nechal se unést 81letý Ecclestone v rozhovoru pro britský list The Times. Závod by prý Ecclestone uspořádal klidně na vlastní náklady, které list odhadl na zmiňovaných 35 miliónů liber. „Pokud by ta myšlenka dostala zelenou, tak bych do toho šel," potvrdil Ecclestone.

Jezdci elitního seriálu by měli podle představ protřelého promotéra v britské metropoli kroužit na trati v délce zhruba pěti kilometrů a měli by se objevit na turisticky vyhlášených místech - před Buckinghamským palácem obývaným královskou rodinou či na Trafalgar Square. Město nad Temží by formulový cirkus okupoval zhruba dva týdny: pět dní by trvala příprava okruhu, tři dny pak uvedení do původní podoby plus vlastní závodní dění.

Pokud by se myšlenka v dohledné době skutečně zrealizovala, hostila by Anglie dva závody prestižní disciplíny. Okruh v Silverstonu, který leží asi 120 kilometrů od Londýna, má totiž podepsaný kontrakt na Velkou cenu Británie až do roku 2027.

Reklama

Související témata: