Hlavní obsah

VIDEO: Bez zapnutého pásu bych se cítil v autě jako nahý, řekl Schumacher v Praze

Aktualizováno

Při bleskové návštěvě Prahy si Michael Schumacher vyhradil pro média pouhou čtvrthodinku a během ní odpovídal hlavně na otázky vztahující se ke Dnu bezpečnosti silničního provozu, který přijel na Václavské náměstí podpořit. Sedminásobný mistr světa formule 1 se ale nakonec nevyhnul ani sportovním tématům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Schumacher řečnil v Praze

Článek
Fotogalerie

Michael Schumacher v Praze podpořil bezpečnost na silnicích

V roli pilota formule 1 dokážete být velmi rychlý, ale jaký jste jako řidič v běžném provozu?

Řekl bych, že docela mírný. Ctím pravidla a jsem si vědom, že na silnici žádné závody nevyhrávám. Mojí výhodou může být, že opravdu umím řídit a jezdím v bezpečných autech. Přesto dávám velký pozor a snažím se jezdit obezřetně, nejen kvůli sobě, ale i kvůli ostatním lidem v provozu.

A co třeba děláte, když vás někdo za volantem vytočí?

Občas nastanou situace, kdy se divím, co to ostatní řidiči vyvádějí. Nechápu, že si někdo chce na silnici něco dokazovat či předvádět, že je rychlejší nebo že má silnější auto. Takových lidí mám vždycky chuť se zeptat, proč to vlastně dělají. Než se ale nad někoho povyšovat, zdá se mi lepší využít tu energii a pomoci lidem, kteří si třeba nejsou za volantem tak jistí.

Tomu chcete pomoci kampaní, kterou jste přijel do Prahy podpořit a k níž patří i prezentace deseti zlatých pravidel bezpečnosti na silnicích?

Mottem celé akce Road Safety je snížení úmrtnosti na silnicích, a kdyby se takhle povedlo zachránit i jen jediný život, tak by to úsilí stálo za to. Kartička se zlatými pravidly, která FIA pro tuto kampaň sestavila, se rozdávala i několika tisícům lidí na čtvrteční akci v Praze a všechny prosím: nezahazujte ji a hlavně podle ní jednejte na cestách.

Vzpomenete si, kdy jste vy sám naposledy spáchal dopravní přestupek nebo kdy jste měl snad v běžném provozu nehodu?

Možná to bude znít zvláštně, ale fakt si teď nevzpomenu. Už je to hodně dávno, kdy jsem dostal pokutu, a nevybavím si ani nehodu. Vlastně ano, nedávno jsem na cestě píchl gumu...

FIA na kartičce doporučuje užívat bezpečnostní pásy, dodržovat rychlost, řídit střízlivý, používat autosedačky, netelefonovat za jízdy, být ohleduplný a podobně. Které z těch pravidel byste vypíchl?

Pokud mám říct jen jedno, tak hned to první o užívání bezpečnostních pásů. Pro mě je to naprosto automatické a o smyslu celé věci jsem tu chtěl přesvědčit lidi vystoupením na simulátoru nárazu. Bez zapnutého pásu bych se cítil v autě jako nahý a já nahý nikdy jezdit nechci. Vy snad ano?

Když už jste sám promluvil o formuli 1, ulevilo se vám hodně, že jste minulou neděli dojel ve Valencii po 2093 dnech na stupně vítězů?

Ptáte se, jestli jsem byl spokojený? Tak odpovím jedním slovem: ano. Okamžiky na pódiu po tak dlouhé době prožívá člověk mimořádně intenzivně. Cílem mojí mise u Mercedesu je ale dostat značku úplně na špici, takže ještě jsem určitě neřekl poslední slovo.

Uměl byste si představit závod formule 1 i v Česku?

Pamatuji se, že se o takové možnosti mluvilo, když jsem před více než dvaceti lety přijel do Brna závodit s formulí 3000. Mám na ten okruh dobré vzpomínky, trať je to velmi hezká, takže si to umím představit. Nedávno jsem se tam vrátil zajezdit si s přáteli na motorkách a bylo to fajn. Potkal jsem tam báječné lidi, stejně jako teď v Praze.

Reklama

Související témata: