Hlavní obsah

Webber čapnul šanci a nabral dávku sebevědomí

Silverstone
Aktualizováno

Byl smířený s druhou pozicí. Australan Mark Webber v monopostu Red Bull kroužil za španělským pilotem Ferrari Fernandem Alonsem. I tak by Grand prix Velké Británie na okruhu Silverstone byla pro šestatřicetiletého borce druhým nejlepším závodem sezóny. V předešlých měsících vyhrál jen v Monaku. Na další stupně vítězů nedosáhnul. Ale nakonec se topil v gejzírech šampaňského a plnými doušky vychutnával euforii fanoušků.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Tým Red Bull vítá v cíli svého vítěze Marka Webbera.

Článek
Fotogalerie

„Jde prakticky o můj druhý závod po Austrálii, protože sídlo našeho týmu Red Bull je pouhých třináct kilometrů od okruhu. Proto jsem strašně rád. Mezi diváky bylo hodně lidí z naší továrny," vykládal po závodě dojatý Webber.

Celkem čtyřicet osm kol byl na druhém místě. „A neměl jsem pocit, že dostanu příležitost k útoku na první místo. Byť jsem pochopitelně věděl, že moje strategie je odlišná od Alonsovy," líčil s odstupem Webber.

Když oba sokové zastavili naposledy u mechaniků, začal Webber propastné manko poměrně rychle ukrajovat. Alonso na měkké sadě pneumatik nestíhal. „Mark byl rychlejší. Potřeboval jsem tak dvě tři sekundy k dobru, ale on si výhru fakt zasloužil," uznal v cíli Alonso.

Pět kol před koncem první pozici ztratil. „Když už se příležitost naskytla, tak jsem prostě zaútočil. Triumf si vychutnám a fakt užiju," sliboval Webber, že oslavy budou na patřičné úrovni.

Ziskem pětadvaceti bodů se posunul na průběžné druhé místo šampionátu. Přitom do nedělního odpoledne měl na kontě jen výhru z Monte Carla, jinak pouhých pět čtvrtých míst, sedmou pozici z GP Kanady a nula bodů za jedenáctou příčku ve Španělsku. „Jen se potvrdilo, že je třeba držet konzistentní formu. Jakmile máte šanci, musíte ji čapnout. Vrhnout se po všem, co se naskytne," citoval server F1live.com australského pilota.

Webber míří ještě výš

Je jasné, že si dělá zálusk na nejvyšší pozice. „Rozhodně nemám problém se sebevědomím. Ale bylo by chybou upínat se k bodové situaci nyní. Nicméně moje výchozí pozice je slušná," usmíval se Webber při pohledu na stav šampionátu, kde mu věčný rival a týmový kolega Vettel kouká na záda z třetí pozice se ztrátou šestnácti bodů.

Celému seriálu dominuje Alonso. Na kontě má 129 bodů, Webber 116. „Když vezmu naše zlepšení za posledních pár týdnů, pak musím být spokojen. Pokaždé jsme bojovali o vítězství. Pádíme správným směrem. A je třeba si uvědomit, že můj náskok na Vettela a Hamiltona znovu narostl," culil se Alonso a jasně naznačil, že s Webberem pro boj o titul příliš nepočítá.

Pérez vyškemral pokutu pro Maldonada

Do kontroverzního střetu se dostali Sergio Pérez ze Sauberu a Pastor Maldonado na williamsu. Ve 12. kole oba vyjížděli z boxů, Pérez zaútočil, ale Maldonado ho vytlačil z trati a přitom poškodil vůz sobě i Mexičanovi, který dodatečně požádal o Maldonadovo potrestání. Vedení závodu udělilo Maldonadovi pokutu 10 tisíc eur (asi 257 tisíc korun).

"Nerespektuje ostatní jezdce. Už jsem byl před ním a měl mě nechat jet, jenže místo toho mě naboural. Nechápu, proč jezdí takhle. Doufám, že s tím komisaři něco udělají," řekl Pérez na adresu venezuelského soupeře. "Tihle kluci se nikdy nepoučí, pokud proti nim někdo nezasáhne. Všichni z něj máme obavy, protože může někoho zranit," dodal.

Bez vážnějších zranění se obešla i kolize v boxech, kdy Kamui Kobajaši nezvládl brzdění a naboural do vlastních mechaniků. Za incident dostal pokutu 25 tisíc eur (asi 643 tisíc korun).

Další závod MS se jede za dva týdny na Hockenheimringu.

Velká cena Velké Británie v Silverstonu:
1. Webber (Austr./Red Bull) 1:25:11,288, 2. Alonso (Šp./Ferrari) -3,060, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -4,836, 4. Massa (Braz./Ferrari) -9,519, 5. Räikkönen (Fin./Lotus) -10,314, 6. Grosjean (Fr./Lotus) -17,101, 7. Schumacher (Něm./Mercedes) -29,153, 8. Hamilton (Brit./McLaren) -36,463, 9. Senna (Braz./Williams) -43,347, 10. Button (Brit./McLaren) -44,444.
Průběžné pořadí MS (po 9 z 20 závodů): 1. Alonso 129, 2. Webber 116, 3. Vettel 100, 4. Hamilton 92, 5. Räikkönen 83, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 75, 7. Grosjean 61, 8. Button 50, 9. Pérez (Mex./Sauber) 39, 10. Maldonado (Venez./Williams) 29.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 216, 2. Ferrari 152, 3. Lotus 144, 4. McLaren 142, 5. Mercedes 98, 6. Sauber 60, 7. Williams 47, 8. Force India 44, 9. Toro Rosso 6.

Reklama

Související témata: