Hlavní obsah

Němci mají zářit na domácí Velké ceně formule 1

Je sice dvojnásobným mistrem světa, nejmladším mistrem světa, nejmladším dvojnásobným mistrem světa, nejmladším vítězem závodu MS vozů formule 1, na domácí půdě však Sebastian Vettel ještě nevyhrál. Pětadvacetiletý závodník týmu Red Bull to proto chce zlomit v neděli při Velké ceně Německa na okruhu v Hockenheimu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Sebastian Vettel věří, že do vítězné bilance přidá i Velkou cenu Německa.

Článek

Vettel se narodil v Heppenheimu, což je asi 50 kilometrů od dějiště desátého závodu seriálu. Závodit tam bude popáté, na kontě má druhé, třetí, čtvrté a osmé místo. "Pro každého pilota je domácí závod velmi specifický, takže si ho chci užít a uspět, protože vím, že zadarmo tady nic nedostanu," řekl Vettel. "Jezdil jsem na tomto okruhu často i v jiných sériích a vím, že diváci jsou tady skvělí," doplnil.

Zatímco loni byl Vettel suverénní, letos se mu tolik nedaří. Po devíti Velkých cenách má jediné vítězství a v průběžném pořadí je se ziskem 100 bodů třetí za vedoucím Španělem Fernandem Alonsem z Ferrari (129) a svým týmovým kolegou Markem Webberem z Austrálie (116). Navíc se na něj tlačí Brit Lewis Hamilton z McLarenu (92), kterého čeká stý závod kariéry.

Hockenheim je specifický v seriálu MS kvůli četným kempům v okolí, kde si Němci užívají grilovaní a pivo. Přestože v posledních letech jejich počet klesl, organizátoři věří v početné publikum. I díky tomu, že na startu vedle Vettela budou také další Němci - Nico Rosberg a Michael Schumacher, který není bez šancí vybojovat pro tým Mercedes první domácí vítězství od triumfu Juana Manuela Fangia na Nürburgringu v roce 1954.

Sedminásobný mistr světa Schumacher letos pětkrát nedojel, hlavně vinou kolapsu techniky, ale dvakrát byl sedmý a poprvé od návratu se také dostal na stupně vítězů. "Letos se nám sice moc nedařilo, ale v posledních závodech se zlepšujeme a vím, že letos je Mercedes schopný vyhrát," řekl Schumacher. "Takže při podpoře domácích fanoušků si myslím, že jsme schopni vyhrát. Posledně v Silverstonu jsme měli obrovské problémy, Hockenheim nám ale bude svým charakterem sedět. Jsem optimista," prohlásil slavný německý pilot.

Po svém prvním vítězství v kariéře v Číně pojede doma Rosberg. "Hockenheim je prostě něco výjimečného," pravil pilot, jehož rodištěm je nedaleký Wiesbaden, kde se narodil mistru světa z roku 1982 Keke Rosbergovi. "Jsem tady úplně doma a mám na všechny závody tady jen skvělé vzpomínky," řekl. Nejvíc ale vzpomíná na triumf otce v závodu DTM v roce 1995. "Jel jsem tehdy s ním na střeše na oslavu a to byl zlomový moment v mé kariéře," vzpomínal. "Chci se tady předvést, chci zapomenout na Silverstone," měl jasno další pilot Mercedesu.

Průběžné pořadí MS (po 9 z 20 závodů)
1. Alonso (Šp./Ferrari)129
2. Webber (Austr./Red Bull)116
3. Vettel (Něm./Red Bull)100
4. Hamilton (Brit./McLaren)92
5. Räikkönen (Fin./Lotus)83
6. Rosberg (Něm./Mercedes)75
7. Grosjean (Fr./Lotus)61
8. Button (Brit./McLaren)50
9. Pérez (Mex./Sauber)39
10. Maldonado (Venez./Williams)29
Pohár konstruktérů
1. Red Bull216
2. Ferrari152
3. Lotus144
4. McLaren142
5. Mercedes98
6. Sauber60
7. Williams47
8. Force India44
9. Toro Rosso6

Reklama