Hlavní obsah

Alonso je půlmistrem F1, vědu z toho ale nedělá

Půlmistrem letošního ročníku MS vozů formule 1 je Fernando Alonso. Španělský pilot ve službách Ferrari vyhrál dva z posledních tří závodů a v čele šampionátu má v polovině náskok čtyřiatřiceti bodů na Australana Webbera z Red Bullu, obhájce titulu z posledních dvou let a druhý jezdec býčí stáje Sebastian Vettel je o dalších deset bodů zpět. V Maranellu neskrývají spokojenost, byť je každému jasné, že se pořadí může změnit jako mávnutím kouzelného proutku.

Foto: Alex Domanski , Reuters

Fernando Alonso se raduje z triumfu ve Velké ceně Německa vozů formule 1.

Článek

Deset závodů mají jezdci v F1 za sebou, dalších deset před sebou. To je ještě plných 250 bodů, které si rozdají vítězové jednotlivých podniků, a z této perspektivy je Alonsovo vedení skutečně titěrné. Což sám Španěl po nedělním triumfu ve Velké ceně Německa na Hockenheimringu potvrdil. „S bodovou bilancí z první poloviny jsme pochopitelně spokojeni, ale vůči druhé polovině šampionátu je to nic," prohlásil dvojnásobný světový šampión z let 2005 a 2006.

Pro Ferrari je vedení v šampionátu sladkou odměnou za horečnou práci na vylepšení letošního monopostu, který byl v úvodu sezóny tragický. Podle Alonsa ale není na plácání po ramenou čas. „Pořád je ale na čem pracovat. Musíme mít spolehlivý vůz. Jeden dva jezdci pravidelně nedojíždějí kvůli mechanickým závadám a těmto problémům se musíme vyhnout," poznamenal.

Vedení týmu přesto neopomenulo zahrnout Alonsa komplimenty. „Celý závod na Hockenheimringu, to bylo z Fernandovy strany 67 ostrých kvalifikačních kol, pěkně jedno za druhým. Momentálně jezdí v absolutně nejlepší formě, co ho pamatuji," jásal šéf stáje Stefano Domenicali, podle nějž je pojištěné vedení v šampionátu o to cennější, že italský tým zdaleka nedisponuje nejrychlejším vozem.

„Je pravda, že stále nemáme nejrychlejší auto. Kdybychom měli, bylo by všechno jednodušší. Pořád nás čeká obrovský kus práce, šampionát je neskutečně vyrovnaný a každý ztracený bod může být nakonec klíčový," dodal Domenicali.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint