Hlavní obsah

Räikkönen věří, že v Maďarsku bude konečně bojovat o vítězství

Praha

Ze šesti mistrů světa ve startovním roštu letošního ročníku MS vozů formule 1 si i přes několikaletou pauzu nevede vůbec špatně. Kimi Räikkönen v barvách stáje Lotus okupuje v polovině šampionátu v tabulce čtvrtou příčku a za zády má jak dvojici Hamilton, Button z McLarenu, tak legendárního Michaela Schumachera z Mercedesu.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Kimi Räikkönen při Velké ceně Německa na Hockenheimringu.

Článek

Minulou neděli se finský pilot prosadil na Hockenheimringu počtvrté v sezóně na stupně vítězů a v pořadí šampionátu se díky tomu vyhoupl na čtvrtou pozici před Hamiltona. Prudkým sluncem rozžhavený asfalt v Německu Räikkönenovi i Lotusu seděl a mistr světa z roku 2007 proto věří, že si ještě lépe povede již tuto neděli při Velké ceně Maďarska, kde tradičně bývají rovněž tropické podmínky.

„Řada vylepšení posunula náš vůz o kus dál a do Maďarska můžeme jet se sebevědomím. Miluji vítězství, narozdíl od vysvětlování, proč nejsme schopni vyhrát. Doufám, že dosáhneme výsledku, po němž všichni toužíme," prohlásil dvaatřicetiletý rodák z Espoo před cestou do střední Evropy.

Proti Lotusu ale hraje fakt, že se stáji příliš nedaří v kvalifikacích. „Start z předních pozic je samozřejmě klíčový. V tomto ohledu jsme dosud nepatřili k nejlepším, na druhou stranu jsme ukázali, že umíme vymyslet dobrou strategii pro závod. A daří se nám v horku. Takže pokud nebudeme stát na stratu v první řadě, svět se nezboří," poznamenal Räikkönen.

Lotus už v Německu zkoušel uplatnit novinku - dvojitý systém DRS (pohyblivého zadního křídla), který by měl právě v kvalifikačních bojích pomoci. Na Hockenheimringu však nakonec na ostré nasazení nedošlo. „Rozhodně jej v Maďarsku chceme zkusit," potvrdil technický ředitel Lotusu James Alison.

Pořadí MS vozů formule 1 (po 10 z 20 závodů)
1. Alonso (Šp./Ferrari)154 b.
2. Webber (Aus./Red Bull)120
3. Vettel (Něm./Red Bull)110
4. Räikkönen (Fin./Lotus)98
5. Hamilton (Brit./McLaren)92
6. Rosberg (Něm./Mercedes)76
7. Button (Brit./McLaren)68
8. Grosjean (Fr./Lotus)61
9. Pérez (Mex./Sauber)47
10. Kobajaši (Jap./Sauber)33
Pohár konstruktérů
1. Red Bull230
2. Ferrari177
3. McLaren160
4. Lotus159
5. Mercedes105
6. Sauber80
7. Williams47
8. Force India46
9. Toro Rosso6

Reklama

Související témata: