Hlavní obsah

Alonso? Jeden z nejlepších jezdců v historii F1, zní z Ferrari

Výkony Fernanda Alonsa v první polovině letošního ročníku MS vozů formule 1 uchvátily Maranello. Španělský pilot sice nedisponuje nejlepším vozem na startovním roštu, přesto dokázal v extrémně vyrovnaném seriálu zaznamenat se svým ferrari nejvíc vítězství a vede pořadí s náskokem 34 bodů na Australana Marka Webera z Red Bullu. Alonsův závodní inženýr Andrea Stella jej dokonce pasoval mezi nejlepší jezdce celé historie formule 1.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Radost Fernanda Alonsa z vítězství v GP Německa

Článek

Sám Alonso po několika neuvěřitelných závodech poznamenal, že se cítí v nejlepší formě své dosavadní kariéry. A Stella v rozhovoru pro italský deník Gazzetta dello Sport dokonce neváhal dvojnásobného mistra světa zařadit mezi největší jména elitního šampionátu, který se jezdí od roku 1950.

„Nenuťte mě do srovnávání," odmítl s úsměvem otázku, zda se domnívá, že je Alonso na úrovni legendárního Michaela Schumachera. „Tvrdím ale, ale Fernando jezdí na takové úrovni, jako malá hrstka jezdců před ním. Bez ohledu na počet titulů mistrů světa napočítáte ty piloty na prstech jedné ruky," vysvětlil Stella.

Inženýra z Maranella uhranulo, že Alonso dokázal dominovat ve výrazně rozdílných podmínkách. „Vždycky je prostor ke zlepšení. Ale nevybavuji si jezdce, který by se dokázal srovnat s takovými podmínkami, které panovaly například minulý víkend v Německu. Ať se jelo v dešti, na vlhké trati nebo na suchu, na jakýchkoli gumách, Fernando byl vždy nejlepší," skládal komplimenty Stella.

Ačkoliv Ferrari dokázalo proti předsezónním testům zrychlit svůj vůz o celé tři sekundy, stále nedisponuje nejrychlejším autem na startovním roštu. Alonso se ale přesto dokáže prosadit. „Dokážeme lépe využít to, co máme k dispozici. A také to svědčí o perfektní souhře jezdce a týmu," dodal Stella.

Reklama