Hlavní obsah

Alonso chce stát na bedně i v Maďarsku

Mogyoród
Aktualizováno

Začátkem července skončil v britském Silverstonu druhý, před týdnem v Hockenheimu vyhrál a na stupních vítězů by chtěl stanout i o víkendové Velké ceně Maďarska na Hungaroringu. Španělskému pilotovi stáje Ferrari Fernandu Alonsovi poslední dobou vše vychází, a proto je v polovině šampionátu F1 v čele průběžného pořadí.

Foto: Alex Domanski , Reuters

Fernando Alonso se raduje z triumfu ve Velké ceně Německa vozů formule 1.

Článek

"Tvrdil jsem, že červenec bude pro vývoj šampionátu rozhodující. K dispozici je 75 bodů a my jsme jich zatím získali 43. Teď se budu snažit práci dokončit v Maďarsku," řekl Alonso.

Jedenatřicetiletý dvojnásobný světový šampión vyhrál v letošní sezóně již tři závody. Vedle něj přitom pouze průběžně druhý Australan Mark Webber dokázal vyhrát více než jednou. Momentálně dělí Alonsa a druhého Webbera 34 bodů.

Alonso dokázal na Hungaroringu vyhrát jen jednou v kariéře, v roce 2003 si tam v kokpitu renaultu připsal vůbec první triumf v MS. "Nechci, aby kdokoliv přijel do Maďarska lépe připravený než já, fyzicky nebo psychicky. Očekávání jsou velká a není důvod být pesimistický," podotkl pilot, který v pěti z posledních šesti závodů skončil na stupních vítězů a dva ze tří vyhrál. Jako jediný z účastníků MS také pokaždé letos bodoval.

Jako jediný pokaždé bodoval

Jako jediný z účastníků MS také pokaždé letos bodoval. Celkem drží šňůru 22 závodů a atakuje rekord Michaela Schumachera z let 2001 až 2003. Německý pilot tehdy proměnil v body 24 startů za sebou. Alonso načal sérii vloni při Velké ceně Evropy ve Valencii. Od britské GP v roce 2010, kde dojel 14., skončil na bodech pokaždé, když závod dokončil. Ze 40 startů v tomto období nedojel do cíle pouze v Belgii (2010) a Kanadě (2011).

I současný lídr šampionátu si ale uvědomuje, že vozy McLarenu a Red Bullu byly na předešlé Velké ceně Německa rychlejší. A zástupcům McLarenu se navíc v Maďarsku daří, vyhráli tam čtyři z pěti posledních závodů. Dvakrát se to podařilo Lewisi Hamiltonovi, loni byl nejrychlejší druhý Brit v týmu Jenson Button.

"Není nic lepšího než dva závody hned za sebou. Vrátíte se zpět do kokpitu dřív, než stihnete vybalit kufry z předešlého závodu, a máte šanci navázat na rychlost z minulého víkendu," usmíval se Button, který na Hungaroringu stejně jako Alonso slavil svoji první výhru v MS. V roce 2006 zde ukončil dlouhé čekání na triumf v seriálu v barvách týmu Honda.

Napravit dojem z nevydařeného závodu v Německu se bude snažit dvojice Red Bullu Sebastian Vettel, Mark Webber. Německého úřadujícího světového šampiona připravila před domácími fanoušky dodatečná penalizace o umístění na stupních vítězů a skončil pátý, Webber dojel dokonce až osmý.

Na Hungaroringu se čekají tropy

"Hungaroring je dobrý a ne zrovna snadný okruh. Není tu jednoduché předjíždět, ale určitě to bude zajímavý závod," řekl Webber, který se stejně jako jeho soupeři musí připravit na rozmary počasí. Podle předpovědi by totiž při sobotní kvalifikaci mělo být 33 stupňů, zatímco v neděli při závodě se má výrazně ochladit a má pršet.

Po závodě v Maďarsku čeká formuli letní pauza, seriál bude pokračovat až na začátku září v belgickém Spa Francorchamps.

Reklama

Související témata: