Hlavní obsah

Alonso je favoritem na titul ve formuli 1, šanci má prý i Räikkönen

Praha

Formule 1 si právě vybírá letní prázdniny, cvrkot v paddocku ale neutichá. Naopak. S ohledem na blížící se start druhé poloviny mistrovství světa, resp. před závěrečnými devíti závody sezóny, se začínají množit odhady na šance jezdců v dosud neskutečně vyrovnaném šampionát. Kdo s koho? Největší šance se dávají Fernandu Alonsovi z Ferrari a obhájci Sebastianu Vettelovi ze stáje Red Bull.

Foto: Alex Domanski , Reuters

Fernando Alonso se raduje z triumfu ve Velké ceně Německa vozů formule 1.

Článek

Na titul může reálně stále pomýšlet nejméně pět jezdců, teoreticky pak obrovská porce 225 bodů, které budou od začátku září do konce listopadu ve hře, může do čela katapultovat prakticky kohokoliv. Přesto se experti i legendy shodnou na několika jménech.

„Nakonec to bude duel mezi Alonsem a Vettelem," je přesvědčen brazilský pilot Rubens Barrichello, který ještě loni usedal do monopostu Williamsu. Rekordman v počtu odjetých Velkých cen nepochybuje, že Vettel v souboji o svůj třetí titul v řadě zůstane. A Alonso? „Jezdí v životní formě! Sice nemá nejrychlejší auto, ale dokáže z něj dostat nejvíc. A navíc se nyní jeho pronásledovatelé obírají o body navzájem, což mu nahrává," doplnil čtyřicetiletý veterán.

Alonso odjel na prázdniny se svou novou známostí, ruskou modelkou Dašou Kapustinovou, v pozici lídra šampionátu s náskokem 40 bodů na Marka Webbera z Red Bullu. Vettel je jen o dva body horší, čvrtý Hamilton ztrácí 47 bodů a pátý Räikkönen 48. Nic nepřekonatelného.

Přesto se například příliš nespekuluje např. o Webberovi. A u některých je naopak překvapivě v kurzu Räikkönen, který se letos vrátil do formule 1 po dvouleté  pauze.

„Kimi je zdravě agresivní a konzistentní. Pokud Renault využije letní pauzy a zlepší výkony v kvalifikaci, pak si myslím, že největší nebezpečí bude Fernandovi (Alonsovi) hrozit právě od Räikkönena," soudí Giancarlo Minardi, bývalý majitel stejnojmenné stáje.

A jak vidí pokračování bojů ve formuli 1 legendární Niki Lauda? „Sebastian je teď pod mnohem větším tlakem než loni, kdy měl obrovskou výhodu v nejlepším voze ve startovním roštu. Fernando je letos naopak prakticky bezchybný," poznamenal trojnásobný světový šampión.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint