Hlavní obsah

VIDEO: Uff, oddechl si Alonso, když mu Grosjean proletěl kolem hlavy

Jeho náskok v čele mistrovství světa se ztenčil, ale vem to čert! Fernando Alonso byl po dramatickém úvodu nedělní Velké ceny Belgie hlavně rád, že z drsné havárie, při níž mu hned v první zatáčce po startu kolem hlavy prolétl lotus Romaina Grosjeana, vyvázl živý a zdravý.

Havárie v La Source

 
Článek
Fotogalerie

Havárie ve Spa z pohledu Lewise Hamiltona

Vzhledem k výsledkům kvalifikace, při níž řada favoritů nezajela kvalitní čas a startovala ze zadních pozic, se dala čekat v první ostré pravotočivé zatáčce La Source pěkná tlačenice. To, co se po kontaktu Romaina Grosjeana s Lewisem Hamiltonem odehrálo, ale bralo dech. Francouz se natlačil doprava na jezdce McLarenu, který již neměl kam uhnout, a jejich vzájemný střet odnesl Alonso, přes kterého Grosjean se svým monopostem přeletěl.

„Mrzí mě, že jsem ztratil body. Ale současně jsem strašně rád, že budu moci za pět dnů v Monze znovu usednout do kokpitu. Když se podíváte na obrázky, tak je jasné, že můžu být rád, že to neodnesly ruce nebo hlava. Grosjean byl opravdu blízko a vršek vozu je pěkně zničený. Měl jsem opravdu z pekla štěstí," oddechl si španělský jezdec.

Netušil, co se přihodilo

Dvojnásobný mistr světa zprvu vůbec nechápal, jak mohlo k tak spektakulárnímu karambolu dojít. „Než jsem se na to podíval v televizi, tak mi nebylo jasné, kde se vzal tak silný náraz a jak nabral Grosjeanův lotus takovou rychlost," poznamenal pilot Ferrari.

Sám Alonso pak po střetu zůstal chvíli v kokpitu a zdálo se, že utrpěl zranění. „Chvíli jsem zůstal sedět v monopostu, protože jsem cítil bolest v zádech. Pak se ale objevil malý oheň, přiběhli pořadatelé s hasicími přístroji a já raději vyskočil ven. V tom kouři se špatně dýchalo," vysvětloval.

Španěl vinou havárie přišel o šanci rozšířit svou bodovou sbírku a jeho vedení v mistrovství světa se smrsklo na 24 bodů. Nejbližším pronásledovatelem jezdce Ferrari je nově Sebastian Vettel ze stáje Red Bull, který se díky druhému místu vyšvihl na druhou příčku před svého stájového kolegu Marka Webbera. Ten je o dalších osm bodů pozadu, jen o bod méně má pilot Lotusu Kimi Räikkönen.

Reklama