Hlavní obsah

Kvalifikaci F1 v Monze ovládly vozy McLaren, zvítězil Hamilton

Aktualizováno

Britský pilot Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Itálie vozů formule 1 v Monze. Do nedělního závodu odstartuje z druhého místa jeho týmový kolega z McLarenu Jenson Button, z druhé řady vyrazí Felipe Massa s Ferrarri a Michael Schumacher s Mercedesem.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Britský závodník Lewis Hamilton ze stáje McLaren se raduje po vítězné kvalifikaci v Monze.

Článek

Mistr světa z roku 2008 Hamilton potvrdil v kvalifikaci dobré výkony ze tří tréninků, z nichž dva vyhrál. Týmového kolegu Buttona, jenž minulou neděli z pole position vyhrál Velkou cenu Belgie ve Spa, předčil o 123 tisícin sekundy. "Myslím, že tréninky se mi povedly mnohem víc. Neměl jsem pocit, že jsem zajel nějaký extra dobrý čas," komentoval svůj nejrychlejší okruh v závěru kvalifikace Hamilton, o němž se v průběhu týdne mluvilo v souvislosti s jeho údajným přestupem do Mercedesu.

Button v minulých třech letech skončil v Monze druhý a dnešním kvalifikačním výsledkem udělal důležitý krok ke stejnému či ještě lepšímu umístění. "Posledních pár závodů ukázalo naši sílu. Ale i když startujeme z první řady, nebude to lehký závod," řekl vítěz dvou letošních Grand Prix.

Fanoušky stáje Ferrari na jejich domácí trati potěšil třetím místem Brazilec Felipe Massa, jenž překvapivě zastoupil Španěla Fernanda Alonsa. Lídr šampionátu zajel až desátý čas. "Je to škoda. Myslím si, že jinak bych snadno získal pole position. Víme, co se rozbilo, takže to není problém a zítra to bude opravené. Ale zůstal jsem až desátý, takže budu muset bojovat o posun dopředu," uvedl Alonso.

Schumacher se posunul do druhé řady

Čtvrtý v kvalifikaci skončil Brit Paul Di Resta ze stáje Force India, nicméně kvůli neplánované výměně převodovky byl přeřazen o pět míst dozadu. Vedle Massy do druhé řady na startu se postaví jeho bývalý kolega z Ferrari Michael Schumacher z Německa, jenž se svým mercedesem zajel pátý čas.

Z pátého místa odstartuje mistr světa z posledních dvou ročníků Němec Sebastian Vettel z týmu Red Bull. Nedělní Velká cena v Monze bude mimořádná v tom, že se jí poprvé od roku 1969 nezúčastní ani jeden italský pilot. Na startu alespoň budou čtyři jezdci italského původu Jerome D'Ambrosio z Belgie, Australan Daniel Ricciardo, Massa a Di Resta.

Kvalifikace na Velkou cenu Itálie vozů formule 1:
1. Hamilton 1:24,010
2. Button (oba Brit./McLaren) 1:24,133
3. Massa (Braz./Ferrari) 1:24,247
4. Di Resta (Brit./Force India) 1:24,304
5. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:24,540
6. Vettel (Něm./Red Bull) 1:24,802
7. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:24,833
8. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:24,855
9. Kobajaši (Jap./Sauber) 1:25,109
10. Alonso (Šp./Ferrari) 1:25,678.
Pozn.: Di Resta bude na startu přeřazen o pět míst dozadu kvůli výměně převodovky.

Reklama

Související témata: