Hlavní obsah

Alonso si po kvalifikaci spravil chuť. Tifosi dostal do varu

Monza

V kvalifikaci se potýkal s technickými problémy, kvůli poškozenému stabilizátoru zadní nápravy zajel až desátý čas a do Velké ceny Itálie odstartoval až z páté řady. Jenže mistr světa z let 2005 a 2006 v Monze zabojoval a nakonec projel cílem jako třetí. A protože Sebastian Vettel i Mark Webber ze závodu odstoupili, upevnil si vedení v šampionátu.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Fernando Alonso s Ferrari na trati Velké ceny Itálie.

Článek

Hvězda týmu Ferrari má v celkovém pořadí před aktuálně druhým Hamiltonem náskok 37 bodů. "Byla to pro nás perfektní neděle. Po včerejším problému pro nás nebylo jednoduché pomýšlet na vítězství, takže když si pro něj nejedete, vaším dalším cílem je pódium," uvedl Alonso.

Jedenatřicetiletý rodák z Ovieda měl skvělý začátek a v úvodním kolech předstihl několik soupeřů. Poté se na nějakou dobu zařadil za Michaela Schumachera a Sebastiana Vettela. Právě souboj s dvojnásobným německým šampiónem vzbudil rozruch.

Alonso se při pokusu o předjetí v Curva Grande ocitl vinou soupeře mimo trať a k havárii mnoho nescházelo. Během souboje si Španěl dokonce lehce poškodil svůj monopost. "Vůz samozřejmě utrpěl nějakou újmu, protože poskakoval po štěrku v rychlosti 330 km/h. Nemyslím si, že po těch skocích je podlaha zcela v pořádku," prohlásil Alonso.

Vettela posléze za tento nebezpečný manévr sportovní komisaři penalizovali. "Minulý rok se to obešlo bez trestu, letos ne. Pro lidi, kteří tomu rozumí, je to velký rozdíl," řekl španělský jezdec, jenž zvýšil náskok v čele šampionátu.

"Všechny předpovědi říkaly, že se nám nepodaří skončit na pódiu, takže to bylo daleko lepší, než jsme očekávali. Jenson nedojel závod, stejně jako oba red bully, takže perfektní neděle," uzavřel Alonso.

Pérez zopakoval své nejlepší umístění z druhého závodu sezóny v Malajsii

Spokojeností hýřil po závodu rovněž Mexičan Sergio Pérez, jenž se s vozem Sauber protlačil z dvanáctého místa až na druhé a zopakoval tak své nejlepší umístění z druhého závodu sezóny v Malajsii. "Byl to pro mě velmi příjemný závod. Jsem nesmírně šťastný za tým, který pracuje velmi tvrdě," sdělil Pérez.

Strategie Sauberu zafungovala výborně. Pérez dokázal jet výborně s oběma sadami pneumatik. Odstartoval na tvrdší směsi. Z pilotů, kteří absolvovali jednu zastávku, zajel do boxů až jako poslední v devětadvacátém kole. Díky skvělému výkonu v té chvíli vedl. Na měkčích pneumatikách byl pak o 1,5 sekundy na kolo rychlejší než jezdci před ním.

"Byl to jeden z těch závodů, při kterých jste rychlý a útočite, bylo to potěšující. V prvním stintu nebylo jednoduché jet dlouho a držet tempo. Na těch pneumatikách jsem odkroužil řadu kol. Ve druhém stintu jsme dokázali maximálně útočit," liboval si Pérez.

Reklama

Související témata: