Hlavní obsah

Pláč za Profesora. Zemřel muž, který vyhnal smrt z formule 1

Praha

Paddock formule 1 se zahalil do černé. Po středečním úmrtí čtyřiaosmdesátiletého profesora Sida Watkinse totiž odešel kus historie motorsportu. Věhlasný odborník působil jako lékař formule 1 v letech 1978 - 2004 a významnou měrou se zasloužil o to, že elitní seriál prakticky přestal být fatální disciplínou. Mnoha jezdcům pomohl z nejhoršího, svého přítele Ayrtona Sennu však zachránit nedokázal...

Foto: FIA, ČTK/AP

Bývalý lékař formule 1 Sid Watkins zemřel 12. září.

Článek
Fotogalerie

Jak poznamenává list Daily Telegraph, Watkins byl skutečnou legendou motorsportu. Charakterem, který s noblesou britského aristokrata předepisoval na drobné bolístky whisky a aspirin. Na druhou stranu mužem, jehož životním posláním se stal boj za větší bezpečnost závodníků.

Watkins v tomto boji uspěl. Ať už rozšířením šetrnějších vyprošťovacích technik či vlivem na vývoj materiálů, které způsobily, že formule nejsou pojízdné rakve. Jestliže v 70. letech zahynulo při závodech F1 deset jezdců, v 80. letech se počet obětí snížil na dvě, stejně jako v následující dekádě - poslední fatální okamžik se odehrál v květnu roku 1994, kdy při obzvlášť tragické Velké ceně San Marina v Imole zahynul při kvalifikaci Rakušan Roland Ratzenberger a při závodu se smrtelně zranil legendární Ayrton Senna.

Otřeseného Sennu nepřemluvil

Právě smrt populárního Brazilce, trojnásobného mistra světa, se Watkinse osobně hodně dotkla. Se Sennou jej totiž pojilo blízké osobní pouto, a jak později vzpomínal ve své knize, legendární pilot byl před startem v Imole hluboce otřesen. Ještě před Ratzenbergerovou tragédií totiž unikl smrti jen o vlásek jeho krajan, tehdy mladičký Rubens Barrichello, který jako zázrakem vyvázl z děsivé havárie.

„Co ještě musíš dokazovat? Jsi trojnásobný mistr světa. Jsi nejrychlejší. Stačí odejít a začít se věnovat rybaření," nabádal prý v předvečer osudného startu zlomeného Sennu. „Nemohu skončit, musím pokračovat," odvětil prý tehdy brazilský jezdec. O 24 hodin později se Watkins osobně pokoušel přivést svého smrtelně zraněného přítele k životu, přímo na místě havárie provedl tracheotomii, aby oživil Sennovo dýchání. Marně. Brazilec po převozu do nemocnice zemřel.

Barrichello: Zachránil jste můj život

Jiní měli i Watkinsovou zásluhou větší štěstí. „Byl to Watkins, kdo mi tehdy v Imole zachránil život," napsal ve středu na twitter Barrichello. „Díky za vše, co jste pro nás závodníky udělal. Odpočívejte v pokoji," dodal rekordman v počtu startů ve formuli 1. „Motorsport by bez vás nebyl tam, kde je. Díky za všechno, co jste udělal, my jezdci jsme vám neskonale vděčni," přidal se Jenson Button. „Byl to jedinečný člověk," poznamenal majitel stejnojmenné stáje Frank Williams, který byl ve Watkinsově péči po havárii v roce 1986, která jej odkázala na invalidní vozík.

Čtyřiaosmdesátiletý uznávaný odborník zemřel ve středu na infarkt. Vedle svého působení ve formuli 1, pro niž byl jedním z nepřehlédnutelných postav, byl také světově uznávaným neurochirurgem s působností na obou březích Atlantiku.

Reklama