Hlavní obsah

Letošní král F1? Lauda sází na Alonsa, kterého ale trápí pomalé ferrari

Praha

Šest Velkých cen do konce sezóny a až sto padesát bodů ve hře. V této perspektivě se jeví devětadvacetibodový náskok Fernanda Alonsa na Sebastiana Vettela v průběžném pořadí mistrovství světa vozů formule 1 jako nesmírně titěrný. A to v těsném závěsu supí další pronásledovatelé. Podaří se udržet španělskému jezdci vedoucí příčku a dosáhnout na třetí titul světového šampióna, nebo bude potřetí v řadě králem formule 1 Vettel?

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Fernando Alonso s Ferrari na trati Velké ceny Itálie.

Článek

Alonso se vyhoupl do čela šampionátu po osmém závodu sezóny, GP Evropy ve Valencii, a ani následujících šest Velkých cen na jeho umístění nic nezměnilo. Jen náskok pilota Ferrari se ztenčil. Hvězda stáje Red Bull Vettel je pozadu o 29 bodů, Kimi Räikkönen z Lotusu ztrácí 45 bodů, Lewis Hamilton z McLarenu 52. Průběžně pátý Mark Webber z Red Bullu má manko 62 bodů a šestý Jenson Button z McLarenu 75.

Rozdají si to o titul již jen první dva jezdci? Nebo snad vypálí oběma rivalům rybník někdo třetí? Podle legendárního rakouského závodníka Nikiho Laudy se po šesti letech dočká titulu Alonso. „Pokud si udrží současnou fazónu, tak posbírá nejvíc bodů právě on," je přesvědčen trojnásobný světový šampión z let 1975, 1977 a 1984. „Je rychlý a dojíždí do cíle. Když je potřeba, dokáže jet agresivně. Jezdí hlavou a dělá to, co potřebuje," poznamenal Lauda.

Čistě teoreticky by mohl titul získat i v pořadí jedenáctý Paul di Resta, jehož dělí od Alonsa právě zmíněných 150 bodů. Podle Laudy je však skutečná skupina pronásledovatelů nepoměrně menší. „Pokud Fernando nepřestane závodit - a proč by to, probůh dělal - tak je jen málo těch, kteří ho mohou ohrozit," soudí.

Sám Alonso je ve výrocích ohledně šancí na titul opatrnější. Z vítězství se naposledy radoval v červenci na Hockenheimringu, poté byl jednou pátý, jednou skončil bez bodů a v posledních dvou podnicích byl shodně třetí. „Musím zrychlit, nemohu se spoléhat na to, že soupeři budou ztrácet body sami. Při kvalifikaci v Singapuru jsem ztrácel na nejlepší skoro sekundu, což je hodně. Zas takový náskok nemám," varoval po posledním závodu.

Pořadí MS vozů formule 1 (po 14 z 20 závodů)
1. Alonso (Šp./Ferrari)194 b.
2. Vettel (Něm./Red Bull)165
3. Räikkönen (Fin./Lotus)149
4. Hamilton (Brit./McLaren)142
5. Webber (Aus./Red Bull)133
6. Button (Brit./McLaren)119

Reklama

Související témata: