Hlavní obsah

Zbláznili se? Zadlužení Řekové uvolnili peníze na stavbu okruhu pro F1

Zní to jako vtip. Zadlužené Řecko uvolnilo ze státních peněz milióny na výstavbu zbrusu nového závodního okruhu, na němž by se mohl jet závod formule 1. Dotace z ministerstva pro rozvoj by měla činit bezmála třicet miliónů eur (zhruba tři čtvrtě miliardy korun), cena autodromu by měla vyšplhat na téměř 100 miliónů eur (asi 2,5 miliardy korun).

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Rozšíří kalendář formule 1 i Řecko?

Článek

Podle informací z ministerstva by měl autodrom vyrůst na západě Řecka ve městě Xalandritsa nedaleko třetího největšího města Patrasu. Výstavba okruhu je součástí širšího projektu, který by měl v hustě osídlené enklávě rozšířit pracovní nabídku.

Podle agentury Bloomberg by měla stavba přijít na 94,6 miliónu eur a kromě formule 1 by okruh mohl přivábit také motocyklové závody a další automobilové disciplíny. Řecko je tradičním pořadatelem závodu MS v rallye, formule 1 se na jeho území nikdy nejela. Před časem se hovořilo o možnosti uspořádání závodu F1 v ulicích Atén.

Řecko se sbírá z hluboké krize a ekonomika země zůstává v hluboké recesi, HDP se ve druhém čtvrtletí meziročně snížilo o 6,2 %. Vládá v srpnu rozhodla o nových škrtech v hodnotě 11 miliard eur, čímž by mohla získat další část z finanční pomoci od mezinárodních věřitelů v celkové hodnotě 130 miliard eur.

Reklama

Související témata: