Hlavní obsah

Druhé sbohem legendy. Schumacher končí, v F1 už pokračovat nebude

Praha/Suzuka

Podruhé v kariéře se Michael Schumacher rozhodl, po šesti letech z jeho úst podruhé zaznělo: Končím. Sedminásobný mistr světa formule 1 a majitel většiny rekordů v královské disciplíně motorsportu musel před týdnem uvolnit své místo Lewisu Hamiltonovi v týmu Mercedes a přestože se spekulovalo o šanci zakotvit ve stáji Sauber, nakonec se rozhodl dát aktivní kariéře vale.

Foto: Tim Chong, Reuters

Michael Schumacher už v příští sezóně do kokpitu formule 1 neusedne.

Článek

„Rozhodl jsem se opustit na konci sezóny svět formule 1, přestože jsem stále schopen závodit s nejlepšími závodníky na světě. Na to jsem opravdu pyšný a je to součást toho, proč nelituji, že jsem se před třemi lety rozhodl pro comeback. Se svými výkony mohu být spokojený, během těch posledních let to bylo lepší a lepší. Přesto se ale jednou dostanete do bodu, kdy přijde čas říct sbohem," uvedl Schumacher na tiskové konferenci, kterou nechal svolat v předvečer Grand Prix Japonska v Suzuce.

Vítěz 91 závodů ve formuli 1 se poprvé rozloučil se světem nejvypiplanějších vozů v roce 2006, dva roky poté, co získal v barvách Ferrari poslední, sedmý titul. Poté se dvakrát musel sklonit před Fernandem Alonsem, který tehdy jezdil za Renault, a v sedmatřiceti letech se rozhodl odejít do sportovního důchodu. Na odpočinku však vydržel jen tři roky.

Už na sklonku sezóny 2009 se po vážném zranění Felipeho Massy spekulovalo, že by mohl zbytek šampionátu odjezdit ve Ferrari Schumacher. Návrat do Scuderie nakonec nedopadl, ohlášení senzačního comebacku ale přišlo záhy. Německý pilot však spojil své síly s krajany - automobilkou Mercedes a její stájí Mercedes GP, což z něj učinilo v očích tifosi zaprodance.

"Cíl jsme nesplnili"

V barvách Mercedesu ale slavný Schumi nedokázal na zlaté roky navázat. Rossu Brawnovi se od mistrovské sezóny 2009 nepodařilo postavit konkurenceschopný vůz a Schumacherovým maximem v dosavadních 52 závodech v barvách Stříbrných šípů bylo třetí místo v letošní Velké ceně Evropy ve Valencii, čtyřikrát byl čtvrtý. V pořadí šampionátu skončil nejlépe loni osmý, letos je průběžně dvanáctý.

„V posledních týdnech a měsících jsem ztrácel jistotu, zda mám stále motivaci a energii posouvat se kupředu. A nedělat věci na 100 procent, to není můj styl. V roce 2009 jsem řekl, že chci být hodnocen podle svých výsledků. I proto se na mou hlavu v posledních třech sezónách snášelo mnoho kritiky, částečně odůvodněné. Je jasné, že se nám nepodařilo naplnit cíl postavit auto, které by mohlo vyhrát mistrovství světa. Také je pravda, že již nemohu nikomu zaručit dlouhodobou perspektivu. Přesto mohu být na své výsledky ve formuli 1 pyšný," poznamenal Schumacher.

Poslední dvě období v kariéře žijící legendy byla prý velkou školou. „Posledních šest let pro mě byla obrovská škola. Například v tom, že můžete být otevření, aniž byste nutně museli ztrácet soustředění. Nebo že prohra může být jednak obtížnější, současně ale poučnější, než výhra. To je něco, co jsem předtím ztratil ze zřetele," líčil Schumacher.

Co bude Schumacherovou náplní v nové životní etapě, zatím třiačtyřicetiletý odcházející závodník neřeší. „Teď budu dělat přesně to, co dělám od první chvíle. Stoprocentně se soustředit na svou práci a dokončit úspěšně letošní sezónu," dodal.

Michael Schumacher
Narozen: 3. ledna 1969 v Německu. Výška: 174 cm, váha: 75 kg. Ženatý, manželka Corinna, dcera Gina Maria a syn Mick.
Kariéra v F1
První GP - 1991 GP Belgie, první vítězství - 1992 GP Belgie. Celkem 302 závodů, 91 vítězství, 155x na stupních vítězů, 68x na pole position, 77x zajeté nejrychlejší kolo závodu. Mistr světa 1994, 1995 (Benetton) , 2000-2004 (Ferrari). Dohromady v MS nasbíral 1560 bodů.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace