Hlavní obsah

F1: První řada v Suzuce patří Red Bullu, pole position má zase Vettel

Aktualizováno

Jen o 151 tisícin vteřiny byl rychlejší dvojnásobný mistr světa Sebastian Vettel před svým stájovým kolegou Markem Webberem v kvalifikaci na nedělní závod v japonské Suzuce. Německý pilot Red Bullu si tak zase vybojoval pole position.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Němec Sebastian Vettel zdraví diváky po dojezdu kvalifikace.

Článek

Třetí čas zajel loňský vítěz japonské Grand Prix Brit Jenson Button z McLarenu, kvůli výměně převodovky před závodním víkendem se však na startovním roštu posune o pět míst dozadu. Do druhé řady se k radosti domácích fanoušků postaví Japonec Kamui Kobajaši ze Sauberu, který byl v kvalifikaci čtvrtý, spolu s Francouzem Romainem Grosjeanem z Lotusu.

Lídr Alonso skončil až sedmý

Lídr šampionátu Španěl Fernando Alonso z Ferrari obsadil sedmé místo, díky Buttonově penalizaci si však polepší a vyjede ze třetí řady. Vettel, jenž vyhrál minulou Velkou cenu v Singapuru, se bude na průběžné druhé příčce seriálu snažit snížit Alonsův náskok, který činí šest závodů před koncem 29 bodů.

"Kvalifikace nám vyšla skvěle, bylo to téměř dokonalé. Víc jsem vážně nemohl chtít, auto jelo od začátku fantasticky," liboval si Vettel, jenž vybojoval 34. pole position v kariéře. Pětadvacetiletý jezdec překonal bilanci Francouze Alaina Prosta a Brita Jima Clarka, více kvalifikačních vítězství dosáhli jen Vettelův krajan Michael Schumacher (68) a Brazilec Ayrton Senna (65).

Vyvázl jen s napomenutím

Vettel si ovšem musel na potvrzení prvního místa na startovním roštu počkat. Závodní komisaři německého pilota vyšetřovali kvůli podezření, že blokoval Alonsa. Nakonec ale vyvázl s napomenutím.

Kvalifikaci na předchozí čtyři závody ovládli jezdci McLarenu, ale tentokrát budou útočit zezadu. Button vyrazí ze čtvrté řady a Brit Lewis Hamilton až z páté poté, co v sobotu skončil devátý. Za Vettelovým časem zaostal téměř o jeden a půl sekundy.

"Ta penalizace bolí, ale dneska to šlo. Nejsme dost rychlí a nevím, jestli s tím do zítra něco zmůžeme. Ale nikdy neříkej nikdy," uvedl Button.

Schumi z poslední řady

V poslední řadě bude stát na startu loučící se Michael Schumacher. Německá legenda skončila v kvalifikaci třináctá a trest z předchozí Grand Prix Singapuru za náraz zezadu do Francouze Jeana-Erika Vergneho ji na roštu odsune o deset mít. O pět míst klesne kvůli výměně převodovky i další Němec Nico Hülkenberg z Force India, jenž odstartuje z 15. příčky.

Kvalifikace na Velkou cenu Japonska, závod MS vozů formule 1 v Suzuce:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:30,839
2. Webber (Austr./Red Bull) 1:31,090
3. Button (Brit./McLaren) 1:31,290
4. Kobajaši (Jap./Sauber) 1:31,700
5. Grosjean (Fr./Lotus) 1:31,898
6. Pérez (Mex./Sauber) 1:32,022
7. Alonso (Šp./Ferrari) 1:32,114
8. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:32,208
9. Hamilton (Brit./McLaren) 1:32,327
10. Hülkenberg (Něm.) bez času.

Reklama

Související témata: