Hlavní obsah

F1: Vettel vyhrál v Suzuce systémem "start - cíl". Japonci šílí, Kobajaši dojel třetí

Suzuka
Aktualizováno

Dvojnásobný mistr světa Sebastian Vettel neměl ve Velké ceně Japonska F1 konkurenci. Od startu vyrazil z pole position jako blesk a nikoho před sebe už nepustil. Největší radost udělal domácím fanouškům Kamui Kobajaši ze Sauberu, který dojel na třetím místě. Hned v úvodu měl kolizi dosavadní lídr šampionátu Španěl Fernando Alonso na Ferrari a musel odstoupit. Vítězný Němec tak snížil jeho náskok v čele MS na pouhé čtyři body.

Foto: Issei Kato, Reuters

Sebastian Vettel kropí Kamuiho Kobajašiho šampaňským. Felipe Massa si drahý mok raději vypil.

Článek
Fotogalerie

Čest Ferrari po odpadnutí Alonsa uhájil Felipe Massa, který skončil druhý. Pro Brazilce je umístění na bedně nejlepším výkonem po dvou letech.

Vettel vyhrál na trati v Suzuce v posledních čtyřech letech potřetí, v kariéře to byl jeho 24. triumf. Jako první má na kontě tři vítězství v této sezóně, rovněž premiérově letos měly dva závody za sebou stejného vítěze a při zlepšené formě Red Bullu se dvojnásobný mistr světa opět pasoval do role největšího favorita na titul. Třetí místo v průběžném pořadí uhájil Fin Kimi Räikkönnen s Lotusu, který na Vettela ztrácí už 33 bodů.

"Byl to dnes velmi důležitý krok," prohlásil Vettel, který významně posílil šance na třetí titul mistra světa v řadě, což se v historii povedlo pouze Juanu Manuelu Fangiovi a Michaelu Schumacherovi. "Ale ještě je dost závodů do konce, takže o tom nemůže být ani řeč," řekl.

Už první metry rozhodly o tom, že lídr šampionátu Alonso přijde o náskok v čele. Sebastian Grosjean totiž po dramatickém startu nezvládl svůj vůz a narazil při nájezdu do pravotočivé zatáčky do red bullu Marka Webbera. Kolizi lehce odnesli i Sergio Pérez ze Sauberu a Räikkönnen, jehož vůz poškodil Alonsovi pneumatiku a pro Španěla závod podobně jako letos už v Belgii předčasně skončil.

Alonso: Je to k vzteku

"Je to k vzteku, když se nedostaneš ani za první zatáčku," zlobil se Alonso. "Ale nic naplat, musíme se dát zase dohromady a soustředit se na příští týden - a nedopustit už žádnou chybu," dodal.

"Alonso měl dnes velkou smůlu. Z toho je vidět, že nikdy není jisté, co se stane, takže i proto si velmi cením těch dnešních bodů," prohlásil Vettel. "Je jasné, že takové věci se stávají, když máme ročně tolik závodů," pokračoval Němec.

Vítěz kvalifikace Vettel tak měl hned od startu o to větší motivaci vyhrát. Nikomu nedal šanci, a když zajel bezpečnostní vůz ve třetím kole zpátky do garáže, začal všem ujíždět. Kromě Alonsa nepokračoval v závodu ani Nico Rosberg s mercedesem, naopak kolizi využil na startu osmý Jenson Button z McLarenu a dostal se do boje o stupně vítězů.

Japonec odolal útokům Buttona

Po desátém okruhu měl Vettel už náskok více než šest sekund, o druhé místo bojoval Kobajaši, na kterého dotírali Button a Massa. O tři kola později začaly první zastávky v boxech, které se povedly zejména Massovi, jež se dostal na druhé místo před Buttona. Naopak Pérez po smyku skončil mimo trať a závod pro něj skončil. Vettel náskok i nadále zvyšoval.

Podruhé zajížděli jezdci k mechanikům kolem 35. kola, o něco déle tam neplánovaně kvůli potížím s dotažením pneumatik byla obě auta McLarenu, naopak Vettel strávil v garáži při výměně kol pouze 2,5 sekundy a mířil za jasným vítězstvím. Massa si pro druhé místo, první stupně vítězů po dvou letech, dojel v poklidu, třetí místo do posledních chvíle musel Kobajaši hájit před dotírajícím Buttonem.

"Konečně. Je to po dlouhé době zase skvělý pocit stát na stupních vítězů," radoval se Massa. "Byl to skvělý závod a ukázalo se, že je potřeba bojovat, i když se mi dlouho nedařilo. Věděl jsem, že můžu tady bojovat o vítězství nebo stupně vítězů," prohlásil Brazilec.

A radostí se rozplýval i Kobajaši. "Fantastické, neuvěřitelné," hledal po závodu těžko slova japonský pilot. "Měl jsem dobrý start, ale byl to hodně těžký závod," dodal jezdec, který se dočkal bouřlivého skandování publika.

Schumi se loučí jako král

Loučící se Michael Schumacher se v závodě prodíral stále výš a výš. Po penalizaci před čtrnácti dny v Singapuru, kdy zezadu naboural do Francouze Jeana-Erika Vergneho, startoval v Suzuce se svým Mercedesem až z  23. místa. Nakonec dojel jedenáctý.

Velká cena Japonska, patnáctý závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:28:56,242 (prům. rychlost: 207,429 km/h)
2. Massa (Braz./Ferrari) -20,639
3. Kobajaši (Jap./Sauber) -24,538
4. Button (Brit./McLaren) -25,098
5. Hamilton (Brit./McLaren) -46,490
6. Räikkönen (Fin./Lotus) -50,424
7. Hülkenberg (Něm./Force India) -51,159
8. Maldonado (Ven./Williams) -52,364
9. Webber (Austr./Red Bull) -54,675
10. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) -1:06,919
Průběžné pořadí (po 15 z 20 závodů):
1. Alonso (Šp./Ferrari) 194 bodů
2. Vettel 190
3. Räikkönen 157
4. Hamilton 152
5. Webber (Austr./Red Bull) 134
6. Button 131
7. Rosberg (Něm./Mercedes) 93
8. Grosjean (Fr./Lotus) 82
9. Massa 69
10. Pérez (Mex./Sauber) 66.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 324
2. McLaren 283
3. Ferrari 263
4. Lotus 239
5. Mercedes 136
6. Sauber 116.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články