Hlavní obsah

Vettel už má Alonsa na dostřel. Webber po závodě zuřil: Grosjean je cvok

Suzuka

Dvojnásobný světový šampión Sebastian Vettel si suverénně dojel v Suzuce pro další vítězství a začíná atakovat vedoucí pozici lídra šampionátu formule jedna Fenanda Alonsa. Zatímco jednička Red Bullu mohla zářit spokojeností, její stájový kolega Mark Webber byl v cíli pořádně nasupený. Po nezaviněné kolizi s Romainem Grosjeanem se totiž probojovával na body až z hloubi pole.

Foto: Issei Kato, Reuters

Němec Sebastian Vettel se raduje po vítězství v japonské Suzuce.

Článek
Fotogalerie

Sebastian Vettel se v závěru sezóny dostává do formy. Jako první jezdec letos vyhrál dva závody za sebou, celkově se letos radoval potřetí a vedoucímu Fernandu Alonsovi se přiblížil na rozdíl čtyř bodů. Druhý jezdec Red Bullu Mark Webber doplatil na kolizi s Romainem Grosjeanem z úvodu závodu a po stíhací jízdě dojel devátý.

Přestože Vettel, který v Suzuce vyhrál i v letech 2009 a 2010, plně využil Alonsova odstoupení a Španělovi už je v šampionátu velmi blízko, o titulu mluvit nechtěl.

"Pochopitelně to byl dnes důležitý krok, ale pořád je před námi dlouhá cesta. Když se podíváte na několik posledních závodů, po Spa došlo k řadě změn. Nevím, co se stalo dnes, ale ve Spa měl Fernando smůlu. Doufáte, že vás to nepotká, ale víte, že to v příštích závodech může nastat. Je to dlouhá sezóna a bláznivé závodění. Pořád zbývá dost závodů. Dnes nechci mluvit o titulu," upozornil.

Nemohlo to být lepší

"Nemyslím, že to mohlo být lepší. Takový průběh má velká cena velmi zřídka. Měl jsem velmi dobré auto, chovalo se výborně, je velmi těžké popsat proč, když jsme pro tento závod nepřipravili žádné významné úpravy, zkrátka je auto vhodné pro tuto trať. Byl to fantastický závod, přesně jako ze sna."

Webber na startu klesl na třetí příčku a ve druhé zatáčce ho trefil Grosjean. Australan musel neplánovaně do boxů, změnil strategii a z chvostu startovního pole se propracovával vpřed. Po ambicích na pódium skončil na konci první desítky.

"Pochopitelně nevím, co se stalo na startu, ale chlapi potvrdili, že to byl znovu cvok prvních kol Grosjean. My ostatní se každý víkend snažíme bojovat o slušné výsledky, ale on se v každém závodě snaží dostat do třetí zatáčky nejrychleji, jak to jen jde. Je to frustrující, protože už několik velkých jezdců na tom prodělalo. Možná by potřeboval další prázdniny," řekl v cíli pro televizi Sky třetí nejlepší jezdec posledních dvou sezón.

"Měl by se na sebe podívat, byla to naprosto jeho chyba. Kolik chyb můžete udělat, kolikrát můžete udělat stejnou chybu? Nehody v prvních kolech... Jo, jo... Na této úrovni je to pro něho velmi trapné."

Webber se těšil na whiskey

V závodě se Webber nevzdal, přešel na strategii jedné zastávky. "Dojet osm sekund za pátým místem je na to, že jsem byl v prvním kole zády ke směru jízdy a safety car zabočil dřív, než jsem dohnal skupinu, slušné. Dnes jsme si znovu vybrali kalich hořkosti až do dna, možná si budu muset dát několik whiskey a dosáhnout štěstí alespoň tak, ale v Koreji budu zpátky a budu pokračovat v tom, co dělám," slíbil.

Šéf týmu Christian Horner dodal, že tým Lotus by měl s Grosjeanem opakující se nehody v prvních kolech probrat. "Pokud děláte chyby, je to v pořádku, ale klíčové je poučit se z nich. Neměly by se opakovat," řekl bývalý jezdec formule 3000. "Jeho tým bojuje v Poháru konstruktérů, byl bych překvapen, kdyby na ně tohle dělalo dojem. Sedm incidentů v tomto roce je více než dost. Dnes byl obětí Mark a stálo ho to minimálně pódium."

Sám Grosjean, který si během závodu za inkriminovanou kolizi odpykal v boxech desetisekundovou penalizaci, označil havárii za stupidní. "Snažil jsem se kontaktu vyhnout, ale nešlo to," přiznal.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint