Hlavní obsah

Vettel ovládl Indii stylem start-cíl. Alonso dojel po výborném výkonu druhý

Aktualizováno

Sebastian Vettel si suverénním způsobem dojel pro vítězství v závodu v Dillí. Jeho hlavní soupeř v boji o titul Španěl Fernando Alonso z Ferrari skončil s téměř desetivteřinovou ztrátou druhý. Po celkově pátém triumfu v sezóně zvýšil německý pilot své vedení v průběžném pořadí mistrovství světa před druhým Alonsem na 13 bodů. Třetí příčku obsadil druhý pilot stáje Red Bull Mark Webber. Do konce sezóny zbývají ještě tři závody. Příště se pojede v Abú Dhabí.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Vettel už má na „bedně" vyšlapaný důlek.

Článek
Fotogalerie

Úvod závodu nebyl nijak dramatický. Red Bully si udržely první dvě příčky, přičemž Vettel dál držel první pozici. Fernandu Alonsovi se podařilo předjet Lewise Hamiltona a obsadit čtvrtou příčku. Výraznější problémy měl po startu Michael Schumacher, kterému praskla levá zadní pneumatika, a spadnul až na chvost průběžného pořadí.

Alonso se nechtěl spokojit jen se zápolením s McLareny, ve čtvrtém kole předjel Jensona Buttona a ze třetí pozice začal dotírat na Marka Webbera z Red Bullu. V této fázi závodu měl Sebastian Vettel z první příčky na svého stájového kolegu náskok tři a půl vteřiny. Na Alonsa pak čtyři a půl. Dalších deset kol na tom nic neměnilo.

Závod nedojely dva vozy

Ve třetině závodu postihla velká smůla Sergia Péreze ze Sauberu. Jeho pneumatiky měly za sebou jen pět kol, ale při škobrtnutí o přední spoiler Daniela Ricciarda z HRT mu stejně jako Schumacherovi zkraje závodu praskla jedna ze zadních. Pérezovy problémy s vozem přetrvávaly, a jako první pilot v Dillí musel předčasně skončit.

V polovině závodu ztrácel Alonso na Vettela více jak 12 sekund. Dlouho se zvažovalo, který tým z průběžných medailových pozic jako první zastaví v boxu, a nakonec to byl právě Alonso. S pořadím to však nijak zvlášť nezahýbalo. Lídr tratě ztratil, když se vyhýbal Maldonadovi z Renaultu, který měl trable s poškozenou pneumatikou. Přes drobné zaváhání si však stále držel druhého Webbera přes deset vteřin od „těla".

Patnáct kol před koncem svou indickou kapitolu uzavřel druhý pilot. Pedro de la Rosa ze stáje HRT měl v zatáčce za dlouhou rovinou problémy s brzdami, jeho formule se důsledkem toho dostala do smyku a zadním spoilerem skončila až v hrazení.

Vettel nedal Alonsovi šanci

Webberovi ve 45. kole přestal na voze fungovat systém KERS, čehož o tři kola později využil Alonso a dostal se před něj. Španělský jezdec se s využitím KERS i systému DRS před Australana prosmýkl při nájezdu do čtvrté zatáčky.

Pilot stáje Ferrari stáhl šest kol před koncem ztrátu na čelo „jen" na devět a půl vteřiny. Nahrálo mu také drobné poškození Vettelova podvozku, které si německý jezdec přivodil při neopatrném přejezdu přes obrubník. Lídr seriálu F1 a zároveň suverén několika posledních závodů už však žádné drama nepřipustil a pohodlně si dojel pro vítězství.

Nadcházející Velká cena se pojede za týden ve Spojených arabských emirátech v Abú Dhabí.

Velká cena Indie
1.Vettel (Něm./Red Bull)1:31:10,744
2.Alonso (Šp./Ferrari)-9,437
3.Webber (Austr./Red Bull)-13,217
4.Hamilton (Brit./McLaren)-13,909
5.Button (Brit./McLaren)-26,266
6.Massa (Braz./Ferrari)-44,674
7.Räikkönen (Fin./Lotus)-45,227
8.Hülkenberg (Něm./Force India)-54,998
9.Grosjean (Fr./Lotus)-56,103
10Senna (Braz./Williams)-1:14,975
Průběžné pořadí MS (po 17 z 20 závodů)
1.Vettel240 bodů
2.Alonso227
3.Räikkönen173
4.Webber167
5.Hamilton165
6.Button141
7.Rosberg (Něm./Mercedes)93
8.Grosjean90
9.Massa89
10.Pérez (Mex./Sauber)66
Pohár konstruktérů
1.Red Bull407
2.Ferrari316
3.McLaren306
4.Lotus263
5.Mercedes136
6.Sauber116
7.Force India93
8.Williams59

Reklama

Související témata: