Hlavní obsah

Lotus dodává Icemanovi inspiraci a vášeň, příští rok chce atakovat titul

Od návratu do formule 1 nevyhrál pilot s přezdívkou Iceman ani jednu Velkou cenu. Přesto se Kimi Räikkönen drží za Vettelem a Alonsem na třetím místě průběžného pořadí mistrovství světa. To je jistě jeden z dobrých důvodů, proč stáj Lotus prodloužila s finským šampiónem z roku 2007 smlouvu. Letos už na další titul těžko dosáhne, příští rok na něj chce zaútočit. Vyplývá to z rozhovoru, který Räikkönen poskytl týmovému webu před nedělní GP v Abú Zabí.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Fin Kimi Räikkönen bude i v příští sezóně formule 1 jezdcem stáje Lotus.

Článek

Vaše smlouva s Lotusem byla začátkem týdne potvrzena i pro příští rok. Co jste se naučil od chvíle svého návratu do F1?

Tato sezóna mi ukázala, že závodní sport nadále miluju tak jako vždy. Je zřejmé, že pokud bych to neměl rád, tak bych se do sportu nevracel. Jízda s autem formule 1 mi nadále dodává stejnou inspiraci i vášeň.

Lotus je vaším čtvrtým týmem ve formuli 1. Jak se stáj z vašeho pohledu stmelila?

Jsem velmi spokojený. Těší mě způsob práce týmu, přístup k závodům i to, co všechno tito lidé investují do vývoje auta. Myslím si, že díky zákulisnímu progresu v Enstonu budeme moci v příštím roce bojovat o pódia ještě častěji a současně budeme moci výrazněji promluvit do mistrovského boje.

Jak silná je vaše motivace před posledními třemi závody sezóny s výhledem na ročník 2013?

Moje motivace je stejně silná, jako vždy byla. Chci závodit!

Jaká je vaše minulost na okruhu Abú Zabí?

Doposud jsem na trati Yas Marina absolvoval jen jediné závody. Byla to moje poslední událost ve Ferrari a současně moje poslední akce před odchodem do rallye.

Jak to dopadlo?

Mohu vám říci, že to byly pořádně nudné závody! Skončil jsem na dvanáctém místě a v průběhu Velké ceny jsem nemohl udělat absolutně nic. Těším se na to, jak si svůj zápis na této trati vylepším. Jsem si jistý, že tentokrát by to pro mě mělo být zajímavější!

Je okruh Yas Marina něčím zvláštní?

Jezdí se večer a kombinace dne a noci se stará o jinou výzvu než okruhy, které vidíme jinde na světě. Začínáme za slunce a končíme při umělém osvětlení. Je to jiné, zajímavé a dobře se na to dívá.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint