Hlavní obsah

Räikkönen zařídil triumf značky Lotus, Alonso v boji o titul už jen deset bodů za Vettelem

Aktualizováno

Fin Kimi Räikkönen slaví v Abú Zabí po třech letech vítězství ve Velké ceně formule jedna. Dočkal se tak prvního triumfu s vozem Lotus, ale především dramatičnost boje o titul mistra světa po závodu v SAE ještě vzrostla. V cíli druhý Fernando Alonso snížil na deset bodů ztrátu na lídra šampionátu Sebastiana Vettela, který se ale probil z posledního místa na startu až na pódium. Ještě se pojedou Velké ceny Texasu a Brazílie.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Kimi Räikkönen slaví triumf v Abú Zabí.

Článek

"I když se neusmívám jako blázen, mám velkou radost. Ukázal jsem, že ve mně i ve voze dříme velký potenciál," jásal v cíli Kimi Räikkönen.

Vettel po třetím kvalifikačním čase doplatil na chybu týmu. Zůstalo mu totiž v nádrži málo benzínu pro povinnou kontrolu a jury ho na startu odsunula až na poslední místo, zatímco jeho sok Alonso, jehož ztráta před závodem činila třináct bodů, jel z třetí řady roštu.

Red Bull pak dal do vozu úřadujícího mistra novou převodovkou s jiným nastavením převodových stupňů a změnil i nastavení zavěšení kol, aby mu usnadnil předjíždění. Vettel toho maximálně využíval, i když musel ve 13. kole nečekaně do boxů s poškozeným předním křídlem. Už v polovině závodu se dostal na body, tři kola před cílem pak dokonce na pódium.

Druhé přezutí gum Vettel udělal v tom nejvhodnějším okamžiku. Vzápětí totiž došlo k hromadné kolizi čtyř aut, na kterou sice doplatil vyřazením i jeho týmový kolega Webber, ale výjezd safety caru znamenal opětovné sjetí startovního pole.

Německý obhájce titulu tak znovu nemusel po návratu z boxů na čtvrtém místě dohánět žádnou časovou ztrátu. Po restartu závodu už pod umělým osvětlením dotíral na Buttona, až jej nakonec tři kola před koncem předjel a škody z kvalifikace zahladil na minimum.

"Přes všechny trable, které jsme v sobotu měli, jsem pořád věřil, že je šance na vítězství. Sice vždycky existuje možnost, že něco zvořu, ale tentokrát se nic takového nestalo. Strategie byla perfektní," pochvaloval si Sebastian Vettel.

Z pole position startujícího Brita Hamiltona už ve 20. kole zastavila technická porucha, tím se nabídla velká šance Räikkönenovi. Alonso ho sice mohutně dotahoval, ale nakonec zaostal o necelou vteřinu.

"Udělal jsem na trati asi maximum, čeho šlo dosáhnout. Pořád ještě ta šance na titul je a nesmím se vzdát," mínil Alonso.

Velká cena Abú Zabí
1. Räikkönen (Fin., Lotus)1:45:58,667 h (průměrná rychlost 172,879 km/h);
2. Alonso (Šp., Ferrari)+0,852
3. Vettel (Něm., Red Bull)+4,163
4. Button (Brit., McLaren)+7,787
5. Maldonado (Ven., Williams)+13,007
Stav MS:
1. Vettel255
2. Alonso245
3. Räikkönen198
4. Webber (Austr., Red Bull)167
5. Hamilton (Brit., McLaren)165
Pořadí značek
1. Red Bull 422
2. Ferrari 340
3. McLaren Mercedes 318
4. Lotus 288
5. Mercedes 136

Reklama

Související témata: