Hlavní obsah

Nerad bych něco pokazil, říká Vettel o šancích na titul

Praha

Napínavý souboj o titul ve formuli 1 ještě mohou mezi sebou svést úřadující mistr světa Sebastian Vettel a Španěl Fernando Alonso, jenž druhý místem v Abú Zabí snížil náskok lídra na deset bodů. Němec ale vůbec smutnit nemusel, po startu až z boxové uličky dojel třetí.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Spokojený Němec Sebastian Vettel po tréninku v Abú Zabí.

Článek

„Ani se mi tomu nechce věřit. Samozřejmě, že stupně vítězů jsou pokaždé můj cíl, ale byly tak daleko. Zpočátku hrozilo, že hodně ztratíme, ale nic se nemá předem vzdávat. Pomohly mi výjezdy safety caru," mínil Vettel, jenž má k titulu před závěrečnými dvěma závody v USA a Brazílii pořád blíž.

Dovršit svůj zlatý hattrick může už za dva týdny v texaském Austinu, pokud by tam vyhrál a Alonso nedojel lépe než pátý. „Ještě se může hodně věci stát, ale nerad bych něco pokazil, když máme tak fantastické auto," řekl. Vettel se navzdory vyloučení z kvalifikace kvůli odstavení vozu na trati s nepředpisovým množstvím paliva dostal i přes potíže s přítlačným křídlem v závodě do hry.

Vzhledem k okolnostem ho nemuselo mrzet, že závodem v SAE přerušil sérii čtyř vítězství. „Nakonec to bylo hodně vzrušující. Čekal jsem, že bude o něco snazší předjíždět pomalejší auta, ale zvládl jsem se dopředu protlačit. Vrcholem pak byla bitva s Jensonem Buttonem o třetí místo v závěrečných kolech, ale i tu jsem zvládl," oddechl si Vettel.

Räikkönen vítězství uhájil

Alonso mohl ještě v závěru pomýšlet na plný bodový zisk, když atakoval vedoucího Fina, jenže Räikkönen si první triumf od návratu ze světa rallye nenechal ujít. Zatímco v Lotusu slavili, tým Ferrari prožíval v SAE smíšené pocity.

Španělský pilot sice konstatoval, že je za výsledek po startu až ze třetí řady velmi šťastný a mluvil i o tom, že dosáhl zřejmě maxima, z reakcí vedení ale bylo patrné, že tým chtěl víc. „Samozřejmě bychom rádi viděli větší Alonsův odstup od Vettela, když se člověk podívá, odkud rival startoval," uznal šéf Ferrari Stefano Domenicalli. „Musíme stále tvrdě pracovat, dokud šance na titul žije," burcoval Alonso.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint