Hlavní obsah

Vettel a lotosový květ Räikkönen rozpoutali pouštní bouři, i Alonso je excelentní

Praha

Dva závody před koncem sezóny je mistrovství světa formule 1 stále otevřené a napínavé. Víkendová Velká cena Abú Zabí bitvu gigantů ještě okořenila. Fernando Alonso mírně snížil náskok vedoucího muže celkového pořadí Sebastiana Vettela, který se z chvostu startovního pole probil až na třetí místo. Zahraniční tisk samozřejmě vyzdvihuje i první letošní vítězství Kimiho Räikkönena.

Foto: Steve Crips, Reuters

Kimi Raikkonen na trati v Abú Zabí.

Článek

Dramatické a dech beroucí závody na okruhu Yas Marina jen vystupňovaly napínavost bitvy o titul. „Sebastian Vettel odjel závod svého života. Z boxů vyjel dvakrát až zcela vzadu a přesto v grand-prix-thrilleru urval třetí místo. Nejúchvatnější je, že to lídr šampionátu předpověděl," píše britský Sun. „Vettel a vítěz Kimi Räikkönen rozpoutali pouštní bouři," poukazuje Daily Mirror. „Iceman zůstal chladný i během šíleného dne v poušti. Räikkönen vyhrál, zatímco lídr mistrovství Vettel se z Pitlane dostal na pódium," všímá si Independent.

Ve světě formule 1 nastávají nové pořádky. „Skvělé a klasické závody na nejméně slibné trati skončily se třemi mistry světa na pódiu. Bylo to i o vzpomínce na zvučná jména Lotus a Ferrari, která se dostala zcela nahoru. Ale když se rozvířený písek opět usadil, tak se o největší rozruch postaral výkon nového týmu Red Bull a mladého jezdce Sebastiana Vettela," básní Guardian.

Šílenou stíhací jízdou napodobil Baumgartnera

Lídr šampionátu byl po kvalifikaci diskvalifikován, ale v konečných výsledcích se to téměř neprojevilo... „Räikkönen zvítězil v závodech roku, ale 25letý Němec potvrdil, proč je největším favoritem na zisk mistrovského titulu. Během vzrušujících závodů se fantastickou stíhací jízdou propracoval z 24. místa na pódium. Podobný umělecký kousek se podařil naposledy před devatenácti lety: v sezóně 1993 se Damon Hill v Portugalsku dostal z 26. místa na třetí," obdivuje rakouský Kurier.

„Vettel šílenou stíhací jízdou minimalizoval škody," oceňuje francouzský Le Parisien. „Red Bull se specializuje na to, aby jako sponzor podporoval a prodával nejtěžší výzvy. K nim patří jak rekordní seskok Felixe Baumgartnera, tak i Vettelova stíhací jízda," srovnává španělský El País.

Kimi se pomstil Ferrari

Vítězný Fin zůstal přece jen trochu v pozadí, byť se dočkal prvního triumfu po návratu do formule 1. „Lotosový květ Kimi Räikkönen se vrátil zpět do budoucnosti," hlásá francouzské Le Figaro. „Räikkönen: Kostka ledu v poušti. Vettel potvrdil své výjimečné schopnosti," dodává L'Équipe.

„Pomsta je sladká. Räikkönen byl orientovaný na Ferrari. Mnozí si mysleli, že jeho čas v F1 je pryč, ale všechny nedostatky auta zakryl svými vlastními schopnostmi. Ledově chladné představení," poukazuje finský Ïlutá-Sanomat na skutečnost, že kdyby Alonso dokázal Kimiho předjet a vyhrát, mohlo být Ferrari o sedm bodů k vedoucímu Vettelovi blíž...

„Räikkönena už nikdo nebral vážně, ale Iceman byl enormně hladový po vítězení," oslavuje finský Hufvudstadsabladet.

Vedoucí Vettel může slavit obhajobu již po další GP Spojených států, Alonsovi pak bude případně ke stíhání zbývat ještě závěrečný závod v Brazílii.

„Úžasné měření sil mezi Vettelem a Alonsem. Němec předvedl skvělou stíhací jízdu, ale Fernando na něj stáhl tři body. Zápas bez chvilky na vydechnutí: další kolo Austin," těší se italská Gazzetta dello Sport.

Reklama

Související témata: