Hlavní obsah

Angažmá Péreze je šílený risk, poprvé přiznala stáj McLaren

Praha

Pilot formule 1 Sergio Pérez sice na začátku příštího roku oslaví teprve třiadvacáté narozeniny, ve slavné stáji McLaren ale dostane důležitou úlohu: má se stát nástupcem Lewise Hamiltona. Podaří se mexickému mladíkovi husarský kousek, nebo bude britský tým litovat? Šéf stáje Martin Whitmarsh poprvé připustil, že se tým z Wokingu pouští do šíleného risku...

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Sergio Pérez s vozem Sauber na okruhu v Abú Zabí.

Článek

Pérez sice platí za velký talent, v barvách Sauberu dokázal v letošní sezóně třikrát vyšplhat na stupně vítězů, v březnu dokonce sahal po senzačním triumfu v Malajsii. Od dohody s McLarenem na konci září ale ve čtyřech následujících závodech nezískal ani bod a podle Whitmarshe lze potenciál mexického jezdce ve slavné stáji jen těžko odhadnout.

"S jeho potenciálem si nejsem úplně jistý"

„Je mu teprve dvaadvacet, stejně jako Lewisovi, když u nás začínal. Bez debaty má obrovský talent. Mám-li být ale upřímný, tak si jeho potenciálem nejsem úplně jistý. Nepodepsali bychom smlouvu, kdybychom nevěřili, že se může posunout na další úroveň. Nyní je ale těžké říkat, kam až může růst," prohlásil Whitmarsh.

Podle něj se Pérez po skončení letošní sezóny a příchodu do Wokingu dostane do úplně jiné dimenze formule 1. „Nikdy nebyl pod tlakem, s jakým ti dva (Hamilton a Button) musí umět žít. Obléknete kombinézu McLarenu, a jak nejste v prvních řadách startovního roštu, v tu ránu musíte čelit obrovskému stresu. Lewis s Jensonem to znají, mají s tím zkušenosti, umějí s tím žít a zvládají to," poznamenal Whitmarsh.

Dokáže se Pérez s tlakem srovnat? „Bylo by ode mne bláhové prohlásit, že angažmá velice mladého jezdce s sebou nenese obrovské riziko. Čas ukáže a snad to vyjde" dodal Whitmarsh.

Reklama

Související témata: