Hlavní obsah

Wrestlingu konkurovat nemůžeme, ale Amerika bude F1 milovat, říká šéf McLarenu

Po pěti letech se vrací mistrovství světa vozů formule 1 na severoamerický kontinent. A před závodem na zbrusu novém okruhu v texaském Austinu je v paddocku cítit napětí. Osloví seriál Američany? Nebo bude Ecclestonův cirkus čelit stejnému nezájmu, kvůli kterému dočasně vyklidil pole? Šéf stáje McLaren Martin Whitmarsh je přesvědčen, že současná formule 1 má co nabídnout. „Formule našla nový domov,“ přitakává slavný Mario Andretti.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Lewis Hamilton s vozem McLaren (vlevo) vede startovní pole při Velké ceně Abú Zabí.

Článek

Zatím poslední Velká cena USA se jela v roce 2007 v Indianapolisu, poté se ale pořadatelé nedokázali domluvit s Ecclestonem na podmínkách a závod z kalendáře vypadl. Jak si po pětileté pauze povede v USA „nová" formule 1? Americké publikum je specifické, chce se bavit, chce vidět show.

„Severoamerický sport je silně orientován na zábavu a formule 1 na to zřejmě v předchozích letech nekladla patřičný důraz. Když se ale podíváte na poslední sezóny, tak zjistíte, že zmizel prvek předvídatelnosti. Novinky jako DRS i přes počáteční nedůvěru byly správným krokem. Formule 1 je o mnoho víc nevypočitatelná a tím i zábavnější než před pár lety. Samozřejmě ale asi nemůžeme konkurovat wrestlingu...," řekl australské televizi šéf stáje McLaren Martin Whitmarsh.

F1 podle Whitmarshe udělala směrem k USA několik chyb. „Amerika představuje obrovský trh, navíc tradičně zaměřený na auta. My přinášíme produkt, který je sice úplně jiný než závody NASCAR, ale pořád s velkým potenciálem. Selhali jsme z různých důvodů - nevěnovali jsme pozornost prvku zábavy, závodili jsme na špatném místě, málo jsme se věnovali propagaci. F1 přitom může v Americe fungovat," je přesvědčen Whitmarsh.

Stejný názor sdílí i světový šampión formule 1 z roku 1978 Mario Andretti. „Austin se může stát pevným domovem formule 1. Okruh má něco ze Silverstonu, něco z Hockenheimringu, jezdci jej budou mít určitě rádi," poznamenal slavný americký jezdec s italskými kořeny.

Reklama

Související témata: