Hlavní obsah

Vettel znovu kraloval a v USA zaútočí na třetí titul z pole position

Austin

Lídr mistrovství světa formule 1 Němec Sebastian Vettel odstartuje do Velké ceny USA z prvního místa. Šance pilota Red Bullu na zisk titulu v předposledním závodu sezóny umocňuje skutečnost, že jeho rival Španěl Fernando Alonso vyrazí až z osmého místa. Vettel potřebuje k završení mistrovského hattricku získat o 15 bodů víc než jeho soupeř z Ferrari. Pokud v neděli vyhraje, Alonso se udrží ve hře nejhůře čtvrtým místem.

Foto: Jim Young, Reuters

Sebastian Vettel odstartuje do Velké ceny USA z prvního místa.

Článek

Vettel na zbrusu novém okruhu v texaském Austinu nemá od pátku konkurenci, vyhrál všechny tři tréninky i všechny tři části kvalifikace. Svoji 36. pole position v kariéře vybojoval s náskokem 109 tisícin sekundy před Britem Lewisem Hamiltonem z McLarenu.

"Zřejmě jsme tu vykročili tou správnou nohou. Tenhle okruh je náramně zábavný a my udělali všechno správně. Pro dnešek máme vyděláno, ale závod bude ještě hodně těžký," řekl Vettel před svojí 100. Grand Prix v kariéře.

Druhou řadu obsadí další pilot Red Bullu Australan Mark Webber a Kimi Räikkönen v lotusu. V kvalifikaci sice obsadil čtvrté místo Finův týmový kolega Romain Grosjean, ale kvůli výměně převodovky ztratí francouzský jezdec na startu pět pozic, takže klesl až za Alonsa, který původně skončil devátý.

"Bude to tvrdý boj, závod, ve kterém budeme muset jet neustále na hranici možností. Pár míst musím udělat, chci získat víc bodů než Sebastian a možné to je. Závod bude dlouhý," konstatoval Alonso.

Kvalifikace na Grand Prix USA, závod MS formule 1 v Austinu:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:35,657
2. Hamilton (Brit./McLaren) 1:35,766
3. Webber (Austr./Red Bull) 1:36,174
4. Grosjean (Fr./Lotus) 1:36,587
5. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:36,708
6. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:36,794
7. Massa (Braz./Ferrari) 1:36,937
8. Hülkenberg (Něm./Force India) 1:37,141
9. Alonso (Šp./Ferrari) 1:37,300
10. Maldonado (Ven./Williams) 1:37,842.
Pozn. Grosjean kvůli penalizaci odstartuje z devátého místa.

Reklama

Související témata: