Hlavní obsah

Další výpadek alternátoru děsí Red Bull, Webber zklamání zahnal burgerem

Praha

Až poslední závod sezóny rozhodne tuto neděli v Brazílii o mistru světa ve formuli 1. Nejblíž k titulu má šampión uplynulých dvou let Sebastian Vettel, stáj Red Bull ale před velkým finále vyděsil nedělní výpadek Marka Webbera kvůli poruše alternátoru. Ten totiž v této sezóně již dvakrát zradil i Vettela...

Foto: Mike Stone, Reuters

Mark Webber s vozem Red Bull (vpředu) bojuje v první zatáčce na okruhu v Austinu s Lewisem Hamiltonem z McLarenu.

Článek

Webber při nedělní Velké ceně USA v texaském Austinu dostal nejprve hlášku, že jej podobně jako před dvěma týdny v Abú Zabí zradil systém KERS. Vzápětí ale svůj vůz odstavil mimo trať kvůli problémům s alternátorem, jak později přiznal Red Bull. A to je pro mistrovský tým alarmující. „Jasná výstraha!" podotkl šéf Red Bullu Christian Horner.

V průběhu sezóny Red Bull dostal od společnosti Renault, od níž bere motory, alternátor novější specifikace. Na novou součástku vzápětí "dojel" ve Valencii a v Monze Vettel. A nyní týden před vrcholem sezóny i Webber. Vedení Red Bullu proto okamžitě rozhodlo, že v Interlagosu sáhne po alternátorech poslední specifikace, které už využívají další týmy s motory Renault. Red Bull však zatím dával důvěru předchozí verzi.

„Je to jednoduché, sáhneme po nové specifikaci. Prošla všemi testy," poznamenal lakonicky pro britský magazín Autosport šéf traťových operací Renaultu Rémi Taffin.

Přestože se Red Bullu podařilo zajistit už v Texasu třetí triumf v Poháru konstruktérů v řadě, Webber po odstoupení ze třetího místa neskrýval zklamání. „Už pár kol předtím, než jsem odstoupil, jsem začal mít problémy a bylo jasné, že "domů" to je pěkně daleko. Velká škoda přijít o tak dobrý výsledek. Navíc to samozřejmě vyvolává nervózní otázky o naší spolehlivosti," prohlásil australský jezdec. „Nic, jdu na burger," udělal Webber tečku za GP USA prostřednictvím sítě Twitter.

Reklama

Související témata: