Hlavní obsah

Odchod legendy. Schumacher končí bez emocí, poslední závod kariéry si chce užít

Druhé sbohem a opět v Brazílii. Legendární pilot Michael Schumacher tento víkend v Interlagosu usedne naposledy do kokpitu vozu formule 1, od pondělí bude sportovním důchodcem. Na rozdíl od roku 2006, kdy byl ještě v posledním závodu sezóny ve hře o mistrovský titul, bude ale letošní loučení pro německého symbolu F1 o poznání méně emotivní.

Legenda formule 1 Michael Schumacher.

Článek

Schumacher po svém comebacku v roce 2010 strávil tři sezóny v barvách stáje Mercedes po boku Rose Brawna, který stál v pozadí všech úspěchů německého pilota. Na slavnou éru v týmech Benetton (tituly v letech 1994 a 1995) a zejména Ferrari (mistrem světa v letech 2000-2004) ale ani zdaleka nenavázal. S vozem, který nedokázal čelit konkurenci monopostů Red Bull, Ferrari či McLaren, je Schumacherovým maximem třetí místo z letošní Velké ceny Evropy ve Valencii.

V průběžném pořadí MS patří 43letému veteránovi až 15. pozice, body bral Schumacher naposledy v září v Monze. Sedminásobný mistr světa proto připouští, že své loučení nebude dvakrát prožívat. „Určitě to bude méně emocionální než v roce 2006. Tehdy jsem až do posledního závodu bojoval o titul, všechno bylo mnohem intenzivnější. Letos si to budu moci víc vychutnat," poznamenal vítěz 91 Velkých cen v předvečer posledního závodu letošní sezóny.

Nejúspěšnější jezdec formule 1 všech dob nicméně připustil, že by raději odcházel v silné pozici. „Samozřejmě, že by bylo krásné dát sbohem nějakým parádním výsledkem. Uděláme všechno pro to, aby to tak bylo. Každopádně byl i ten letošní rok ve formuli 1 krásný a chtěl bych fanouškům na celém světě poděkovat za jejich trvalou podporu," dodal Schumacher.

Nával emocí naopak očekává šéf Mercedesu Brawn, který se na konci září dohodl na budoucí spolupráci s mistrem světa z roku 2008 Lewisem Hamiltonem. „Pro každého v týmu to bude zvláštní víkend. Ty tři roky s Michaelem jsme si jednak náramně užili a jeho angažmá nám v mnoha ohledech hodně pomohlo. Musím vyzdvihnout jeho neutuchající nasazené, chuť do práce a týmového ducha. Výsledky sice nenaplnily naše očekávání, progres je ale patrný a jsem si jistý, že v následujících sezónách půjdeme nahoru," podotkl Brawn.

Reklama

Související témata: