Hlavní obsah

Alonso se v Brazílii modlí za déšť, Vettel je nad věcí. Kdo bude slavit mistrovský hattrick?

Pavel NovotnýSport.cz

Dva kohouti na smetišti a dvaadvacet statistů. Rozdělení rolí pro víkendovou Velkou cenu Brazílie vozů formule 1 je zcela jednoznačné. V centru pozornosti příznivců rychlých kol zbyli dva rivalové, kteří se derou na mistrovský trůn, shodou okolností oba potřetí v kariéře. Blíž ke zkompletování hattricku má Sebastian Vettel z Red Bullu, přerušit vládu německého jezdce může Fernando Alonso ze stáje Ferrari.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Sebastian Vettel (vlevo) a Fernando Alonso (vpravo) si to v Brazílii rozdají o mistrovský titul, Michael Schumacher (uprostřed) pojede poslední závod F1 v kariéře.

Článek

Sám Alonso dobře zná pocit, jaké to je přijít o titul z pozice prvního muže. V roce 2010 měl před posledním závodem v Abú Zabí k celkovému triumfu nejblíž, tým Ferrari se ale takticky soustředil jen na hlídání nejbližšího pronásledovatele Marka Webbera z Red Bullu a pozapomněl na třetího v řadě - Vettela. Německý mladíček závod lišácky vyhrál a mohl slavit premiérový titul v kariéře.

V podobné úloze byl španělský jezdec i v roce 2007, kdy před posledním závodem - shodou okolností také v Brazílii - šlapal na paty svému tehdejšímu týmovému kolegovi v McLarenu Lewisi Hamiltonovi. Jenže opět se smál až ten třetí v řadě, pro titul si tehdy senzačně dojel Kimi Räikkönen ve ferrari.

Letos je před rozhodujícím závodem v Brazílii matematika jasná, o titul bojují již jen Vettel a Alonso. Vettel mohl slavit již před týdnem v texaském Austinu, kde ale německého jezdce připravil o vítězství Lewis Hamilton a Alonsova šance stále, byť s třináctibodovou ztrátou, žije. „Jasná priorita bude dojet na stupních vítězů, patnáct bodů je nutné minimum. Až potom začnu pátrat, jak dopadl Sebastian. Nemám co ztratit. Situace není pod naší kontrolou, jediná možnost je vyhrát za určitých okolností. Pokud vyhraje Seb, v pohodě. Zkusíme to napřesrok," je smířený s danou konstelací Alonso.

Mistrovská matematika
Vettel bude šampiónem, když...
- dojede v první čtyřce
- dojede pátý, šestý nebo sedmý a Alonso skončí na druhém či horším místě
- dojede osmý či devátý a Alonso skončí na třetím či horším místě
- dojede desátý (a hůř) a Alonso skončí mimo stupně vítězů
Alonso bude šampiónem, když...
- vyhraje a Vettel skončí na pátém a horším místě
- dojede druhý a Vettel skončí na osmém a horším místě
- dojede třetí a Vettel skončí na desátém a horším místě
Bodování MS vozů formule 1
1. - 25 bodů, 2. - 18, 3. - 15, 4. - 12, 5. - 10, 6. - 8, 7. - 6, 8. - 4, 9. - 2, 10. - 1

Alonso dokázal jako jediný konkurovat Vettelovi, přestože Ferrari nedisponuje tak rychlým vozem jako Red Bull. Španělský pilot se ale může pyšnit konzistentními výsledky a jeho jezdecký um začíná platit především v momentě, kdy na trati dojde ke změně ideálních podmínek. Vyplní se předpověď a bude v neděli v Interlagosu pršet? To by šance jezdce Ferrari posílilo, letos už dva závody na mokru vyhrál.

„Je tam hlášený nějaký déšť, ale kdo ví, jak to bude vypadat. Ptal jsem se v Pirelli, jestli mají dost mokrých gum. Prý ano, takže jsem bez starostí," pousmál se Vettel na čtvrteční tiskové konferenci spekulacím o možném zásahu počasí do průběhu závodu.

Časový harmonogram GP Brazílie*
Pátek
13:00 - 14:30 - první měřený trénink, 17:00 - 18:30 - druhý měřený trénink
Sobota
14:00 - 15:00 - třetí měřený trénink, 17:00 - 18:00 - kvalifikace
Neděle
17:00 - 19:00 závod
*) časové údaje v SEČ
Sebastian Vettelvs.Fernando Alonso
Red BullstájFerrari
25věk31
100počet GP197
26vítězné GP30
46stupně vítězů85
36pole position22
2010, 2011mistr světa2005, 2006
Kdo by měl získat letošní titul mistra světa ve formuli 1?
Sebastian Vettel
31,5 %
Fernando Alonso
68,5 %
Celkem hlasovalo 2834 čtenářů.

Reklama