Hlavní obsah

Jít na pivo nebo dorazit na pódium s cigaretou? Lidi by mi dali, říká staronový šampión F1 Vettel

Sao Paulo

Zářil blahem. Gratulace nebraly konce. Sebastian Vettel s monopostem Red Bull ovládl potřetí v řadě mistrovství světa formule 1 po možná nejdramatičtějším vyvrcholení seriálu. "Vyhrát titul v zemi Ayrtona Senny, jednoho z mých dětských hrdinů, je naprosto neskutečné," rozplýval se pětadvacetiletý německý pilot v jednom z rozhovorů pro zahraniční média.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Němec Sebastian Vettel pod sprchou šampaňského.

Článek
Fotogalerie

Na brazilském okruhu Interlagos jste v neděli oslavil zisk třetího titulu mistra světa. Co bylo klíčem k triumfu v šampionátu?

Nikdy jsme neztratili víru ve vlastní schopnosti, přestože se spousta lidí snažila hrát hodně špinavou hru. Každopádně jsme se nenechali rozptýlit. Nikdy bych se nesnížil ke lžím. Byl jsem vychován k upřímnosti. Když se postavím před zrcadlo, můžu se na sebe podívat, aniž bych se styděl.

Můžete hovořit trochu jasněji? Mluvíte o spekulacích kvůli vašemu setrvání u týmu či technickým parametrům vašeho vozu?

Nemám potřebu být konkrétní, ale některé praktiky kolem nás překračovaly limity. Bylo důležité, že nikdo v Red Bullu neztratil rozvahu.

Neznepokojoval vás začátek sezóny, kdy jste za soupeři zaostávali?

Nikdy byste neměli pochybovat, už vůbec ne se vzdávat svého cíle. Byl jsem psychicky připravený a absolutně důvěřoval týmu. Potřebovali jsme trošku času, abychom se přizpůsobili změnám pravidel. Prožili jsme vzestupy i pády.

Sebastian Vettel
Narozen 3. července 1987 v německém Heppenheimu.
Má starší sestry Melanii a Stefanii a bratra Fabiana.
Je mistrem světa sezóny 2010, 2011 a 2012.
Absolvoval 101 závodů, 26 vyhrál, 46x byl na stupních vítězů, 36 vyhrál kvalifikaci.

Pouze tři piloti v historii dokázali získat titul třikrát v řadě. Co pro vás takový úspěch znamená?

Jestli se nepletu, jsem teprve třetí po Fangiovi a Schumacherovi (směje se). Moc si ještě neuvědomuju, v jaké to vlastně jsem společnosti. Musíte být ve správný čas na správném místě a potřebujete nejen tvrdou práci, také kupu štěstí. Tuhle práci neděláte kvůli šeku, který dostanete na konci měsíce. Jde o lásku k formuli jedna a vzrušení, které závody přinášejí.

Jste stejnou ikonou jako Schumacher a Fangio?

Oba jsou legendami a ve světě formule 1 dosáhli neuvěřitelných věcí. Jenže zrovna tak skvělí byli třeba Ayrton Senna nebo Alain Prost. Těžko můžu soudit, jestli byli horší než Schumacher. Je strašně složité porovnávat piloty v různých obdobích, když nikdy nestáli na trati proti sobě. Každá doba má své hrdiny, ale porovnávat nikoho nelze.

Šéf seriálu formule 1 Bernie Ecclestone nedávno prohlásil, že i přes všechny triumfy nemáte charisma jezdců dřívější doby jako Hunt, Lauda či Senna. Uráží vás takový názor?

Neslyšel jsem, jak přesně zněl Bernieho komentář. Každopádně je třeba vidět, jak moc se časy změnily. Představte si, že by všichni piloti současného pole nebo většina vyrazila před tréninky na pivo, jako se to dělo v minulosti. Spustili bychom strašidelný poprask. Až do předminulého víkendu byl posledním vítězem závodu v Texasu Rosberg, který tehdy na pódium dorazil s cigaretou. Umíte si představit něco podobného v dnešní době? Je to nepřípustné. Prostě ovlivňujeme veřejné mínění dost zásadně, nemůžeme se chovat zcela uvolněně a bez zábran. Žijeme pod neustálou kontrolou.

Vettelova nej...
Nejmladší pilot startující v F1: 19 let a 350 dnů při GP USA 2007 (BMW Sauber)
Nejmladší bodující pilot v MS: 19 let a 350 dnů při GP USA 2007 (BMW Sauber)
Nejmladší vítěz kvalifikace: 21 let a 72 dnů při GP Itálie 2008 (Toro Rosso)
Nejmladší vítěz závodu: 21 let a 73 dnů při GP Itálie 2008 (Toro Rosso)
Nejmladší mistr světa: 23 let a 134 dní (Red Bull)
Nejmladší trojnásobný mistr světa: 25 let a 145 dnů (Red Bull)

Letos jste úhlavního rivala Alonsa ve Ferrari porazil o tři body. Jaký je Fernando ve vašich očích? Vycházíte s ním dobře?

Vážím si ho, ale můj vztah s ním je stejný jako s většinou dalších kluků v paddocku. Je jedním z nejlepších pilotů ve startovním poli. Ale těžko ho můžu soudit, když jsem s ním nikdy nebyl v týmu a nespolupracoval nijak úzce. Každopádně dokázal s Ferrari připravit auto schopné bojovat o titul, navíc má hodně zkušeností, což ho z mého pohledu dělá těžším protivníkem. Ale na druhou stranu pak můžu mít větší radost, když ho porážím.

V průběhu letošní sezóny se často spekulovalo o vašem jednání s Ferrari a přestupu ke konkurenci. Budete v roce 2014 týmovým parťákem Fernanda Alonsa?

U Red Bullu mám kontrakt ještě na dva roky. A rozhodně si nemyslím, že můj příběh v tomto týmu je u konce. Vůbec se nezaobírám myšlenkami na odchod. Svoji kariéru spojuju výhradně s Red Bullem. Proč bych odcházel? Vždyť je neuvěřitelné, čeho jsme dosáhli.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny