Hlavní obsah

Úspěchy přijdou draho. Red Bull zaplatí rekordní startovné 3,3 miliónu dolarů

Paříž

Úspěchy v letošní sezóně formule jedna přijdou nejlepší stáj uplynulého ročníku pěkně draho. Red Bull coby vítěz Poháru konstruktérů a zároveň stáj mistra světa Sebastiana Vettela musí pro nový ročník zaplatit rekordní startovné ve výši 3,3 miliónu dolarů (zhruba 64 miliónů korun).

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Red Bull zaplatí nejvyšší startovné

Článek

Částka je po změně pravidel Mezinárodní automobilové federace (FIA) výrazně vyšší než v minulosti. Například na tuto sezónu bylo vypsáno jednotné startovné pro všechny týmy ve výši zhruba 400 000 dolarů.

Podle nových regulí FIA vzrostlo základní startovné na půl miliónu dolarů a dále je odstupňované podle úspěšnosti týmu. Vítěz Poháru konstruktérů tak musí zaplatit 6000 dolarů za každý získaný bod, ostatní týmy přijdou body na 5000 dolarů.

Proti dramatickému zvýšení startovného se stáje F1 bouřily, nicméně podle prezidenta FIA Jeana Todta je nový systém mnohem spravedlivější. "Menší týmy budou platit méně, ty s většími zisky více. Myslím si, že v demokratické zemi je normální platit daně odpovídající vašemu příjmu," uvedl Todt.

Druhou nejvyšší částku, 2,5 miliónu dolarů, zaplatí na příští sezónu Ferrari, třetí McLaren (2,39). Pouze základní půlmiliónové startovné čeká nejslabší stáje mistrovství světa Caterham, Marussiu a HRT, i když posledně jmenovanou ani to nejspíš nezachrání v šampionátu.

Reklama