Hlavní obsah

Alonso je nejlepší! Vettel má sice titul, šéfové stájí ale zvolili jezdcem roku Španěla

Praha

Mistrovský titul mu těsně unikl, přesto se může Fernando Alonso považovat za morálního vítěze letošní sezóny formule 1. Sebastian Vettel se sice třetím titulem v řadě vyrovnal legendám tohoto sportu, experti však již v průběhu sezóny poukazovali, že Španěl dokáže s pomalejším ferrari divy. Šéfové stájí jim teď dali plně za pravdu. V tradiční anketě magazínu Autosport zvolili jezdcem roku právě Alonsa.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Alespoň v anketě dal Fernando Alonso (vlevo) Sebastianu Vettelovi na frak...

Článek

Jen tři body v celkovém pořadí šampionátu Fernando ztratil na nepolapitelného Němce. Vrcholní představitelé stájí se ovšem neřídili pouze výsledky. V tradiční anketě magazínu Autosport volili deset nejlepších pilotů sezóny, jimž se stejně jako v jednotlivých Velkých cenách přidělovaly body v hodnotě 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

Výsledek je jasný, vítězem je Alonso. Největšího rivala z Red Bullu porazil o 71 bodů, třetí skončil Lewis Hamilton loučící se s McLarenem.

Top 10 jezdců ročníku 2012:
1. Fernando Alonso (Šp./Ferrari)269
2. Sebastian Vettel (Něm./Red Bull)198
3. Lewis Hamilton (Brit./McLaren)177
4. Kimi Räikkönen (Fin./Lotus)176
5. Jenson Button (Brit./McLaren)104
6. Mark Webber (Austr./Red Bull)66
7. Nico Hülkenberg (Něm./Force India)50
8. Nico Rosberg (Něm./Mercedes)30
9. Sergio Pérez (Mex./Sauber)30
10. Felipe Massa (Braz./Ferrari)27
Pro srovnání konečné pořadí MS: 1. Vettel 281, 2. Alonso 278, 3. Räikkönen 207, 4. Hamilton 190, 5. Button 188, 6. Webber 179, 7. Massa 122, 8. Grosjean (Fr./Lotus) 96, 9. Rosberg 93, 10. Pérez 66.

Španěla dalo na první místo osm z dvanácti šéfů. Alonso byl nejlepším jezdcem roku vyhlášen i v sezóně 2010, kdy také nezískal titul.

Úřadujícího mistra světa Fernando nicméně uznává. „Vettel je hodný titulu šampióna: získal více bodů než kdokoli jiný a to můžeme všichni jasně vidět," zopakoval Alonso tuto středu v Madridu.

Nadvláda Red Bullu potrvá, očekává Fernando

Hvězda Ferrari se obává, že Red Bull bude favoritem i v příštím roce. Vždyť sezónu končil s náskokem sedmi až osmi desetin před Ferrari. „I McLaren byl rychlejší než my a v závěru byly před námi i stáje Force India a Lotus," poukázal Alonso.

Po závěrečném závodě v Brazílii se spekulovalo, že by Alonso mohl získat titul dodatečně od zeleného stolu, protože Vettel předjel Jeana-Eric Vergneho pod žlutými vlajkami.

„Mohu zopakovat jen to, co jsem řekl už ve Valencii: Ferrari udělalo správně, že FIA požádalo o objasnění a odstranilo všechny pochybnosti fanoušků. Federace odvětila, že všechno bylo v pořádku, a tak je případ uzavřen," zůstal Alonso nad věcí.

Reklama

Související témata: