Hlavní obsah

Biatlonistky vzdaly závod štafet, aby šetřily Holubcovou

Závodem štafet pokračoval v Chanty-Mansijsku světový šampionát v biatlonu. Česká výprava se tentokrát z úspěchu neradovala, čtveřice ve složení Lenka Faltusová, Zdenka Vejnarová, Irena Česneková a Kateřina Holubcová závod nedokončila. Mistryněmi světa se staly domácí Rusky, stříbro vybojovalo družstvo Ukrajiny, z bronzu se pak radovaly Němky.

Foto: ČTK

Světlana Černousovová, finišmanka vítězné ruské biatlonové štafety, jede pro první domácí zlato.

Článek

Vedení českého týmu odvoláním štafety z trati reagovalo na vývoj závodu. Když české biatlonistky ztrácely na vedoucí Rusky šest minut a 20 sekund, padlo rozhodnutí: raději šetřit mistryni světa z patnáctky Holubcovou na sobotní závod s hromadným startem.

Naděje Češek na solidní výsledek zhasla na třetím úseku, když Česneková musela pětkrát oběhnout trestné kolo. V konečném pořadí štafet SP jsou Češky sedmé z šestnácti. Z osmi závodů skončily třikrát na pátém místě, jednou byly sedmé, dvakrát osmé, v prosinci v Osrblie desáté a dnes poprvé nedokončily.

Zubrilovová znovu pod stupni vítězů

Ruské kvarteto Albina Achatovová, Světlana Išmuratovová, Galina Kuklevová a Světlana Černousovová vyhrálo v této sezóně vyhrálo už pátý z osmi závodů Světového poháru a patří mu prvenství i v konečném hodnocení štafet v pohárovém seriálu. Zatímco Rusky vyhrály s velkým náskokem a o stříbru Ukrajinek rovněž nebylo pochyb, o třetím místě rozhodl strhující závěr.

Na bronz si dlouho dělaly zálusk Bělorusky, na poslední chvíli je však o cenný kov připravila německá finišmanka Martina Glagowová. Vítězka Světového poháru jednotlivkyň ze sebe vymačkala zbytky sil a v závěrečných metrech předběhla vyčerpanou Olenu Zubrilovovou. Té na sibiřském šampionátu znovu těsně utekla medaile a zbyly jí jen oči pro pláč. Ve sprintu byla pátá, čtvrtá ve stíhačce, pád ve vytrvalostním závodu jí pak stál kov nejcennější.

Za silného větru se nepodařilo ani jedné z patnácti štafet absolvovat závod bez trestného okruhu. Vedle Češek nedokončily závod ani Američanky, protože Tracy Barnesová do posledního úseku stejně jako Holubcová nenastoupila.

Štafeta žen 4x6 km
1. Rusko1:24:34,5 hod. (1)
2. Ukrajina-1:23,8 (3)
3. Německo-2:05,3 (8)
4. Bělorusko-2:06,3 (5)
5. Francie-2:49,7 (2)
6. Finsko-3:09,2 (3)
7. Bulharsko-3:21,0 (4)
8. Norsko-6:02,9 (5)
...
ČRnedokončila

V závorce údaj o počtu chyb na střeleckých položkách.

Konečné pořadí SP
1. Rusko339 bodů
2. Německo327
3. Bělorusko293
4. Norsko278
5. Francie249
6. Bulharsko246
7. ČR229

Rusko poskočilo díky prvnímu zlatu

Ženská štafeta přinesla pořádajícímu Rusku první zlatou medaili na šampionátu. Ruská výprava se tak v pořadí zemí zařadila na páté místo hned za Českou republiku, která má na svém kontě jedno zlato a dva bronzy. Nejúspěšnější je po sedmi z deseti závodů Německo s pěti cennými kovy.

Pořadí národůzlatostříbrobronz
1. Německo212
2. Norsko211
3. Francie200
4. ČR102
5. Rusko101
6. Finsko011
7. Ukrajina020
8. Bělorusko010

Reklama

Související témata: