Hlavní obsah

Sportovní dění v Česku válka neovlivnila

PRAHA

Zahájení vojenské operace proti Iráku se zatím nijak nedotklo sportovního dění v České republice. Všechny soutěže běží podle svých programů, stejně jako ve světě se ale věnuje vyšší pozornost bezpečnostním opatřením.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Programy sportovních soutěží v Česku běží navzdory válce v Iráku podle původních plánů.

Článek

Podle generálního sekretáře ČMFS Petra Fouska sleduje vedení svazu informace ministerstva vnitra a obrany i Bezpečnostní rady státu. K omezení soutěžního programu ale zatím nedojde. "Vnímáme, že byla přijata opatření k akcím, na nichž se shromažďuje větší množství osob, a k těm určitě patří zápasy naší nejvyšší soutěže i reprezentace. Úzce spolupracujeme s policií a už na posledním ligovém shromáždění byly klubům uloženy bezpečnostní a pyrotechnické prohlídky," osvětlil Fousek interní opatření.

Kvalifikace by měla proběhnout bez problémů

Také kvalifikační zápas národního týmu v Nizozemsku, který se koná příští sobotu v Rotterdamu, by se měl odehrát bez větších zádrhelů. Svaz zajišťuje nejen letecký přesun výpravy, ale také bezpečný pobyt. Na zápas navíc dorazí také čtyři tisícovky majitelů vstupenek z tuzemska. "I proto se včera v Praze uskutečnila schůzka se čtyřmi lidmi z nizozemského organizačního štábu, v němž byli i zástupci policie," vysvětlil Fousek.

Vedení hokejové extraligy žádná zvýšená bezpečnostní opatření na stadionech neplánuje. "Řadu opatření jsme přijali již v návaznosti na problémy, které jsme měli ve druhé polovině základní části," poukázal šéf soutěže Stanislav Šulc na bombové hrozby, které narušily průběh zápasů v Praze, Havířově, Třinci a Vsetíně.

"Nikdo nás s dalšími požadavky více nekontaktoval, takže jedeme dál podle svého," řekl Šulc. Hokejová extraliga má v těchto dnech na programu semifinálové zápasy play off a od pátku také barážovou sérii.

Změny nečekají ani půlmaratón

Žádná extrémně zvýšená bezpečnostní opatření nechystají v důsledku zahájení války proti Iráku organizátoři pražského půlmaratónu, který odstartuje za účasti několika tisíc běžců na Karlově mostě v sobotu v pravé poledne.

Podle slov jednatele společnosti Pražský mezinárodní maratón Miroslava Lizece byli pořadatelé upozorněni pouze na možnosti demonstrací v souvislosti s válečným konfliktem. "Tomu ale nelze předejít," citovala Lizcova slova tisková mluvčí Diana Minaříková.

Na pořádek v průběhu sobotního závodu bude dohlížet 120 státních a 50 městských policistů, kteří budou připraveni zasáhnout i proti případným demonstrantům. "Věříme, že to nebude potřeba, ale připravujeme se i na tuto možnost," připustila Minaříková.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace