Hlavní obsah

VIDEO: Räikkönen odhalil nový monopost. Ohrozí hladový Lotus nadvládu Red Bullu?

Ještě víc než šest týdnů bude časomíra odpočítávat start Velké ceny Austrálie, která 17. března otevře letošní ročník mistrovství světa formule 1, svět rychlých kol se ale již začíná roztáčet. První tým, který ukázal světu monopost pro nadcházející sezónu, byl Lotus. Vedení stáje věří, že vůz s označením E21 naváže na úspěšný loňský rok, v němž dokázal Kimi Räikkönen vyhrát Velkou cenu Abú Zabí.

Nový monopost Lotus E21Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Räikkönen už loni, kdy se vrátil do formule 1 po dvouleté pauze, příjemně překvapil, když v konečném pořadí MS obsadil třetí příčku. A Lotus věří, že v letošní sezóně udělá další krok k tomu, aby se přiblížil stávající elitě formule 1 - stájím Red Bull, Ferrari a McLaren. „Myslím, že nemusíme naše očekávání skrývat. Skok, který jsme udělali v letech 2011 a 2012 ukázal, že na to máme," prohlásil šéf stáje Eric Boullier během slavnostního okamžiku, kdy z  černo-zlatého monopostu sklouzla v týmovém centru v anglickém Enstonu bílá plachta.

Lotus i v letošní sezóně zůstal u vozu se stupňovitou přídí, podle technického šéfa Jamese Allisona ale vizuální podoba s loňským modelem klame tělem. „Záleží na tom, z jakého úhlu se díváte. Některé části vozu prošly kompletním redesignem, jiné jsme zase do nejmenšího detailu upravili s ohledem na zkušenosti z předešlých sezón. Přední i zadní zavěšení kol zlepšilo aerodynamické vlastnosti vozu, přední křídlo vychází z konceptu, na kterém pracujeme již od roku 2009. U zadního křídla jsme opět hledali ideální mix mezi optimálním přítlakem a maximálním využitím potenciálu systému DRS," poznamenal Allison.

Slavnostního odhalení vozu se ujal Räikkönen se svým týmovým parťákem Romainem Grosjeanem a na obou jezdcích bylo patrné, že se nemohou dočkat, až poprvé změří naostro síly s konkurencí.

„Jsme hladoví. Enstone ví, jaké to je získávat tituly. Už je to ale nějaký čas. A tak bychom opět rádi okusili chuť úspěchu," shrnul očekávání celé stáje Boullier s připomínkou dvou světových primátů Fernanda Alonsa v barvách týmu Renault v letech 2005 a 2006.

Zasáhne Kimi Räikkönen a stáj Lotus v letošní sezóně formule 1 do bojů o titul?
ano
84,4 %
ne
15,6 %
Celkem hlasovalo 4891 čtenářů.

Reklama

Související témata: