Hlavní obsah

VIDEO: McLaren ukázal nový monopost, 50. výročí chce oslavit titulem

Praha/Woking

V duchu oslav 50. výročí fungování týmu se nesla čtvrteční premiéra monopostu formule 1 stáje McLaren. V technologickém centru týmu v anglickém Wokingu byla během slavnostní prezentace k vidění celá škála slavných vozů, které pro tradiční značku vybojovaly mistrovské tituly, a spektakulární přehlídka vyvrcholila odhalením poslední novinky: vozu s označením MP4-28.

Nový monopost McLaren MP4-28

 
Článek
Fotogalerie

M23, MP4/2, MP4/2B, MP4/2C, MP4/4, MP4/5, MP4/5B, MP4/6, MP4/13, MP4/14, MP4-23. To je výčet vozů McLaren, s nimiž v minulosti dominovali formuli 1 slavní závodníci. Legendy jako Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna a Mika Häkkinen. Zatím poslední - dvanáctý jezdecký titul McLarenu - získal v roce 2008 Lewis Hamilton.

Letos po Ferrari druhý nejstarší tým ve formuli 1 přišel s MP4-28. "Pokaždé to je vzrušující okamžik odhalit vůz, s kterým chcete bojovat o mistrovský titul," potvrdil neklesající ambice týmu Jenson Button. "Když přijdete do McLarenu, stane se automaticky vaším cílem triumf v mistrovství světa," rozesmál publikum ve Wokingu nováček Sergio Pérez, který vyplnil Hamiltonovo místo po odchodu do Mercedesu.

Nový monopost se vizuálně příliš neliší od verze, s níž McLaren bojoval v minulém ročníku šampionátu. "Je ve stejných barvách a celkově se zdá být hodně podobný. Pod kapotou je ale úplně jiný. Technické regule se sice od loňska příliš nezměnily, i tak je ale na voze mnoho změn," poznamenal Button k vozu, jehož design opět nejde cestou "zlomeného" nosu.

McLaren se již v úterý zapojí v Jerezu do prvních oficiálních testů a mistr světa z roku 2009 přiznal, že už jej svrbí dlaně. "Užil jsem si zimní pauzy dosyta. Teď už chci ale znovu sedět za volantem a užívat si rychlost," dodal Button.

Loni vůz trápila spolehlivost

Tým funguje ve formuli 1 od roku 1963, kdy jej založil Bruce McLaren, a za půlstoletí činnosti se může pochlubit vítězstvím ve 182 Velkých cenách, již zmíněným tuctem jezdeckých titulů a osmi triumfy v Poháru konstruktérů. Poslední týmová trofej ale nese štítek s rokem 1998.

Loni tým z Wokingu pořadí konstruktérů zpočátku vedl, nakonec se ale musel smířit se třetím místem za Red Bullem a Ferrari. A mezi jezdci se Hamilton s Buttonem nevešli dokonce do elitní trojice a obsadili čtvrté, resp. páté místo. A to i přesto, že McLaren vyhrál stejný počet Velkých cen jako mistrovský Red Bull - sedm. Stříbrný vůz byl možná vůbec nejrychlejší v celém startovním poli, byl ale na štíru se spolehlivostí.

Letošní premiéry monopostů formule 1
28. lednaLotus
31. lednaMcLaren
1. únoraFerrari, Force India
2. únoraSauber
3. únoraRed Bull
4. únoraMercedes, Toro Rosso
5. únoraCaterham
19. únoraWilliams

Reklama

Související témata: