Hlavní obsah

Začíná další hon na Vettela. Bude se opět smát německá liška?

Praha

Jedenáct stájí, dvaadvacet jezdců, devatenáct závodů a na konci jeden vítěz. V rozpáleném australském Melbourne se v závěru tohoto týdne roztáčí kola již 64. ročníku mistrovství světa vozů formule 1. Bude radovat ze čtvrtého titulu v řadě hvězda stáje Red Bull Sebastian Vettel? Nebo se podaří některému z konkurentů nadvládu týmu miliardáře Dietricha Mateschitze nabourat?

Foto: Albert Gea, Reuters

Sebastian Vettel s monopostem Red Bull při testech v Barceloně. Ukáže všem soupeřům znovu záda?

Článek

Vettel v průběhu uplynulé sezóny přesvědčil snad i nejzatvrzelejší odpůrce, že je opravdovým šampiónem a po zásluze slavil - teprve v pětadvaceti letech - už třetí titul mistra světa v řadě. Loňský rok sice začal neuvěřitelně a v úvodních sedmi závodech slavilo prvenství sedm různých jezdců, v druhé polovině šampionátu se ale Rudí býci v čele s Vettelem nadechli k mohutnému finiši a německý hrdina kráčející ve stopách Michaela Schumachera si nakonec v posledním závodu sezóny v Brazílii zajistil celkový triumf s náskokem tří bodů na Fernanda Alonsa ze stáje Ferrari, který na třetí titul útočil opět marně.

Skončí jedna éra nadvládou Red Bullu?

Podle mnohých expertů i bookmakerů je Vettel hlavním favoritem i v letošním roce, který se nese ve znamení soumraku jedné éry formule 1. V příští sezóně přestanou po osmi letech pod kapotami burácet osmiválce o objemu 2,4 litrů a v zájmu „zelené politiky" stáje budou muset používat šestnáctistovky s turbem a povinnou rekuperační jednotkou.

Předsezónní testy tradičně trochu naznačily, přesto až do kvalifikace v Melbourne není zcela zřejmé, jak stojí rozložení sil. Podle bookmakerů by měl být největším soupeřem Vettela znovu Alonso, podobné šance na úspěch se ale dávají i mistru světa z roku 2009 Jensonu Buttonovi z McLarenu. „Najezdili jsme hodně kilometrů, ale žádné testy nenahradí samotný závod. Po Melbourne budeme chytřejší," poznamenal po posledních testech Vettel. „Cítil jsem se při testech velmi dobře. Na autě bylo znát, že se na něm udělalo hodně práce," podotkl Alonso.

Promluví do boje o titul také Räikkönen s Hamiltonem?

S velkým očekáváním vstupuje do nové sezóny Lotus, v jehož barvách se loni začal drápat mezi elitu mistr světa z roku 2007 Kimi Räikkönen, který se do formule 1 vrátil po dvouleté pauze vyplněné rallye. Napjaté vyčkávání je cítit v Mercedesu, kde se po odchodu Michaela Schumachera zabydlel Lewis Hamilton, světový šampión z roku 2008 a bývalá jednička McLarenu.

Ve středu pole by měli opět bojovat jezdci stájí Williams, Sauber, Force India a Toro Rosso, velkým překvapením by bylo, kdyby se jinde než na chvostu pohybovaly vozy týmu Caterham a Marussia. Ze startovního roštu zmizela v propadlišti dějin stáj Hispania Racing.

Letošní ročník MS odstartuje 17. března Velká cena Austrálie (7:00 SEČ), derniéru šampionátu obstará přesně měsíc před Vánoci Velká cena Brazílie. Z původně schváleného dvacetidílného kalendáře vypadla Velká cena Evropy ve Valencii a Bernie Ecclestone červencový termín již neobsadil, přestože se nabízeli hned tři zájemci z Turecka, Francie a Portugalska. Okruhy v Istanbulu, Magny Cours a Estorilu ale údajně nesplnily kritéria.

Týmy a jezdci MS vozů formule 1 2013
Red Bull
Sebastian Vettel (Německo)Mark Webber (Austrálie)
Ferrari
Fernando Alonso (Španělsko)Felipe Massa (Brazílie)
McLaren
Jenson Button (V. Británie)Sergio Pérez (Mexiko)
Lotus
Kimi Räikkönen (Finsko)Romain Grosjean (Francie)
Mercedes
Nico Rosberg (Německo)Lewis Hamilton (V. Británie)
Sauber
Nico Hülkenberg (Německo)Esteban Gutiérrez (Mexiko)
Force India
Paul di Resta (V. Británie)Adrian Sutil (Německo)
Williams
Pastor Maldonado (Venezuela)Valtteri Bottas (Finsko)
Toro Rosso
Jean-Éric Vergne (Francie)Daniel Ricciardo (Austrálie)
Caterham
Charles Pic (Francie)Giedo van der Garde (Nizozemsko)
Marussia
Jules Bianchi (Francie)Max Chilton (V. Británie)
Kalendář MS
17. březnaGP Austrálie (Melbourne, Albert Park)
24. březnaGP Malajsie (Kuala Lumpur, Sepang)
14. dubnaGP Číny (Šanghaj)
21. dubnaGP Bahrajnu (Sáchir)
12. květnaGP Španělska (Montmeló, Circuit de Catalunya)
26. květnaGP Monaka (Monte Carlo)
9. červnaGP Kanady (Montréal, Circuit Gilles Villeneuve)
30. červnaGP Velké Británie (Silverstone)
7. červenceGP Německa (Nürburg, Nürburgring)
28. červenceGP Maďarska (Budapešť, Hungaroring)
25. srpnaGP Belgie (Spa-Francorchamps)
8. záříGP Itálie (Monza)
22. záříGP Singapuru (Singapur, Marina Bay)
6. říjnaGP Koreje (Jeongam)
13. říjnaGP Japonska (Suzuka)
27. říjnaGP Indie (Dillí, Buddh)
3. listopaduGP Abú Zabí (Yas Marina)
17. listopaduGP USA (Austin, Circuit of the Americas)
24. listopaduGP Brazílie (Sao Paulo, Interlagos)

Reklama