Hlavní obsah

U Mercedesu jsem svobodnější a chci vyhrát, přemítá Hamilton o sezóně v novém týmu

Šest let prožil britský pilot Lewis Hamilton v týmu McLaren, kde jej pro svět formule 1 vychovali a dali mu první šanci. S konzervativní stájí prožil největší úspěchy, ale po čtyřech sezónách bez konečného umístění mezi třemi nejlepšími se rozhodl k přestupu do Mercedesu. V rozhovorech pro Independent a Guardian 28letý pilot mluví o dojmech a plánech.

Foto: Albert Gea, Reuters

Spokojené gesto Lewise Hamiltona při testech v Barceloně.

Článek

Mercedes byl v testech před sezónou velmi rychlý, soupeři hovořili o vašich výkonech s respektem. Potěšily vás výsledky z přípravného období?

Nemyslím, že by se z nich člověk měl nějak vznášet v oblacích, protože každý tým má v určitý den jiný program, zaměřuje se na něco jiného. Všichni, ať už z hlediska vývoje motoru, nebo vozu, si uvědomují, že je potřeba pořád pracovat na zlepšení. Ale každopádně má Mercedes lepší formu než v minulém roce.

Jak velkou změnu během prvních měsíců přinesl přestup z McLarenu do Mercedesu?

U McLarenu jsem požadoval při vyjednávání o novém kontraktu méně marketingových povinností. Nedomluvili jsme se. U Mercedesu mám více svobody. Nicméně miluji závodění a vše spojené s týmem formule 1, jemuž jsem maximálně oddaný. V Mercedesu je kladen velký důraz na výkonnost, vše je zaměřeno k úspěchu jezdce a na jeho fyzickou i mentální výkonnost.

Šlo o důvod, proč jste se rozhodl ke změně? Cítil jste se v McLarenu příliš svázaný?

Mnoho lidí se diví, protože jsem měl hodně rychlé auto a bojoval o stupně vítězů. Jenže vše se proměnilo v rutinu. Chodil jsem sedm let mezi stejné lidi, do stejných míst. Stálá tělocvična, továrna, nic mě nemohlo překvapit. Připadal jsem si, jako když chodím do stejné kanceláře. A já nechtěl sedět celou kariéru na jedné židli. Potřeboval jsem novou výzvu. Byl to velký rozdíl, když jsem šel poprvé v paddocku do jiného boxu. A teprve při prvním testu v jiném monopostu jsem si uvědomil, jak velký krok jsem udělal.

Mnozí pasují Mercedes s vámi v monopostu za hlavního adepta na titul. Je skutečně reálné, abyste útočil na první místo?

S ohledem na ztrátu z minulé sezóny a očekávané zrychlení soupeřů bychom během zimy museli zrychlit přibližně o dvě až tři vteřiny na kolo, což prostě není možné. Letošní sezóna bude spíše obdobím učení. Jakýkoliv pozitivní výsledek bude bonus. Každopádně jsem přesvědčený, že letos můžeme vyhrát závod, což by bylo skvělé.

Netrápí vás, že ambice ve srovnání s minulým týmem jsou výrazně nižší?

Vůbec ne! Jsem šťastnější než v posledních sezónách, protože jsem na startu nové kapitoly a mohu výrazně přispět k pokroku. Netuším, jak moc budeme ve skutečnosti dobří nebo špatní, až začnou ostré závody. Cítím velké závodní vzrušení, což mi chybělo.

Na testech vás doprovázel anglický buldok. Pořídil jste si nového mazlíčka?

Roscoe je můj nový nejlepší kámoš. Vždy jsem chtěl psa, vyrůstal jsem s nimi jako mladý. Měli jsme labradory. Moje máma chovala pět psů, otec měl rovněž psa. Nikdy jsem neměl příležitost si pořídit čtyřnohého přítele, přestože jsem moc chtěl.

Lewis Hamilton v MS:
Od debutu v březnu 2007 v Melbourne absolvoval 110 Grand Prix, všechny v týmu McLaren. Z nich 21 vyhrál, celkem 49. byl na stupních vítězů a má na kontě 26 vítězství v kvalifikaci.
2007:
2. místo (McLaren)
2008:
1. místo (McLaren)
2009:
5. místo (McLaren)
2010:
4. místo (McLaren)
2011:
5. místo (McLaren)
2012:
4. místo (McLaren)

Reklama

Související témata: