Hlavní obsah

Ferrari o titulu nemluví, ale letos v něj věří

Karel FeltSport.czPrávo

Od roku 2008 čeká Ferrari na titul mistra světa mezi značkami. Ještě o rok déle pak mezi jezdci. Loni o něj Fernando Alonso bojoval do posledního závodu. Letos v Maranellu o titulu nemluví, ale dělají všechno proto, aby jej získali. V tichosti a oproti minulosti bez velkých slov.

Foto: Albert Gea, Reuters

Fernando Alonso v novém monopostu Ferrari při testech v Barceloně.

Článek

„Ferrari nemůže závodit s tím, že nemá šanci. To by naši fanoušci nevzali. Budeme ale méně mluvit a více pracovat. V minulé sezóně se nám tato strategie vyplatila. Letos na ni navazujeme," řekl po prezentaci nového F138 šéf týmu Stefano Domenicali.

Opatrné prognózy před prvním závodem

Tým Ferrari nevstoupí do letošní sezóny s velkou sebedůvěrou, Domenicali neočekává, že by F138 bylo nejrychlejším vozem. „Všechno probíhá podle našich předpokladů. Průběžně řešíme problémy, které se objevují, ale zatím nedošlo k ničemu, co by nás zaskočilo. To je určitě dobré znamení. Na druhou stranu, žádný test nenahradí závod. Nechci vyvolávat zbytečné naděje, po nichž by přišlo zklamání. Nepředpokládám, že budeme v Melbourne nejrychlejší," řekl pro agenturu Reuters diplomaticky Domenicali.

„Ale ani to nevylučuji. Hlavní pro nás bude, aby auto fungovalo bez potíží a patřili jsme k nejrychlejším," dodal. V Maranellu však věří, že letos opět přijde jejich čas.

Alonso je optimista

Jezdci jsou optimističtější. „Do testovacího programu jsem vstoupil později, ale na autě bylo znát, že se na něm udělalo hodně práce. Cítil jsem se při testech velmi dobře. Víceméně podle očekávání. Připadalo mi to, že navazujeme na loňský závěrečný závod v Brazílii. Mám stejnou sedačku, stejné pedály, stejné všechno. Takže když naskočíte do vozu, výkonnost by měla být víceméně stejná jako v Brazílii. Když auto řídíte, nic vás nepřekvapí, takže alespoň tohle je dobré, ne jako loni, když jsme se při první jízdě dočkali nepříjemného překvapení," cituje f1sports.cz Fernanda Alonsa.

„Situace je rozhodně lepší než loni. Teď je potřeba, abychom auto vyladili tak, aby všechno fungovalo dobře už v prvním závodě. To znamená každý díl, který použijeme. Myslím si, že to je v našich silách. Mám ohromný pocit ze všech lidí, kteří na autě pracují," liboval si Felipe Massa tři týdny před startem šampionátu. Od něj se čeká výraznější podpora Alonsa a důležité body do Poháru konstruktérů.

Loni si vyjel novou smlouvu na poslední chvíli. Letos údajně nebude vedení Ferrari tak trpělivé a Massa před sebou má s největší pravděpodobností poslední sezónu v týmu Ferrari, který chystá pro tu následující mladého dravce. Massa by musel svými výkony prý ohromit, soudí italská média.

Reklama

Související témata: