Hlavní obsah

McLaren hodlá utnout nekonečné čekání na titul

Praha

Nekonečné čekání na titul. McLaren je ve světě F1 gigantem, ale už čtyři roky nezískal ve světě formule 1 titul mezi jezdci a čtrnáct sezón čeká na celkový triumf mezi týmy. Ač zdánlivě oslabena, hodlá stáj z Wokingu letos slavit.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Nová tvář ve stáji McLaren, mexický pilot Sergio Pérez.

Článek

Naposledy triumfoval v roce 2008 Lewis Hamilton mezi jezdci, před ním zajistil prvenství týmu v sezónách 1998 a 1999 Fin Mikka Häkkinen. A koruna z Poháru konstruktérů? Poslední z roku 1998 už zavály nánosy prachu! „Letos budeme závodit, abychom vyhrávali," prohlásil odvážně Martin Whitmarsh, šéf týmu F1 před nadcházející sezónou. Jeho stáj se však musí vypořádat s dvěma velkými změnami.

K Mercedesu přestoupil pilot Hamilton a zásadní ztrátu představuje i odchod technického ředitele, jímž byl Paddy Lowe. „Šlo o stejný šok, jako když oznámil odchod Hamilton. Ale není důvod si myslet, že situaci nezvládneme," prohlásil Jenson Button, který fakticky převzal vládu nad týmem. Mexičan Sergio Pérez pro něj není soupeřem.

Zodpovědnost na Buttonových bedrech

„Button závodí lépe než kdykoliv v minulosti a je nejzkušenějším jezdcem formule 1. Je jedním z nejrychlejších ve startovním poli, kde nikdo jiný nedokáže číst závod jako on," netajil Whitmarsh, že veškerá odpovědnost bude na bedrech Buttona.

Nadcházející sezóna bude jezdcovou čtvrtou v McLarenu. „Jistě budu mít k dispozici nejlepší monopost během angažmá u týmu," těšil se třiatřicetiletý Brit, že mu Hamiltonův odchod přinese výhody. Po testech však vystřízlivěl. „Těžko auto chápu. Někdy se chová dobře, jindy ne," krčil rameny.

Tým z Wokingu se odhodlal v zimě k zásadní změně v oblasti předního zavěšení, čímž mohou být způsobeny problémy. „Jenže bez změny bychom se na konci dubna dostali na konec vývoje a nebyli bychom schopní konkurovat ostatním," nepochyboval o správnosti rozhodnutí Button. „Poučili jsme se ohledně spolehlivosti, která nás v minulé sezóně připravila o mnoho bodů chybějících pak k naději na titul. Proto budeme nyní silnější," naznačil přes všechny těžkosti nový lídr McLarenu, že hodlá zaútočit na druhý titul v kariéře.

Reklama

Související témata: