Hlavní obsah

Kubica bez formule 1 strádá: Dal bych všechno za návrat do kokpitu

Praha

Už třetí rok bude sledovat vysněnou formuli 1 jen jako divák. Zatímco bývalí kolegové Roberta Kubici v Austrálii zbrojí na začátek nové sezóny, polský závodník se na starém kontinentu chystá na své starty v rallye. Jak ale Kubica přiznal, jeho pozornost se stále poutá k elitnímu seriálu, z nějž vypadl po hrozivé havárii při rallye v roce 2011, která málem skončila tragédií.

Foto: Profimedia.cz

Robert Kubica při testech DTM.

Článek

Kubicu čeká příští víkend na Kanárských ostrovech první ze čtyř plánovaných podniků evropského šampionátu v rallye, v dubnu se v Portugalsku představí poprvé také v mistrovství světa v nové kategorii WRC2.

Své plány i přání odtajnil osmadvacetiletý závodník na čtvrteční tiskové konferenci ve Varšavě. Například to, že měl po úspěšném testu možnost jezdit okruhový seriál DTM, ale raději si vybral rallye kvůli vyšší fyzické náročnosti. A mimo jiné prozradil, že by již mohl naskočit do formule 1, zvládl by prý ale jen lehčí okruh jako třeba v Barceloně. „Monako by rozhodně nepřicházelo v úvahu," poznamenal s úsměvem.

Vrátí se ale vůbec do formule 1? „Dal bych všechny své peníze za to, abych se mohl vrátit do kokpitu. Pořád bych byl nejraději jezdcem formule 1. Na druhou stranu, kdyby mi někdo před rokem a půl řekl, že budu prezentovat tak široké aktivity v rallye, nevěřil bych. Rád bych se ale vrátil tam, kde jsem již byl. A myslím, že hodně lidí by mě v té pozici taky rádo vidělo," prohlásil Kubica.

I proto volil rallye. „V DTM jsem měl solidní šanci na dobré výsledky, měl bych pohodlnější sezónu. Pro mou další závodní kariéru ale nejsou v současné chvíli výsledky důležité. Potřebuji především zapracovat na fyzickém stavu, na jezdeckých schopnostech. Proto jsem vybral rallye. Možná to bude klíč pro mou další budoucnost," dodal vítěz Velké ceny Kanady z roku 2008.

Reklama

Související témata: