Hlavní obsah

Lotus slaví. Taktickou bitvu v Austrálii ovládl Räikkönen před Alonsem a Vettelem

Melbourne/Praha
Aktualizováno

Kdo tipoval Kimiho Räikkönena na černého koně nového ročníku mistrovství světa formule 1, nemýlil se. Tým Lotus totiž ušil finskému jezdci pro úvodní Velkou cenu Austrálie nejlepší strategii a třiatřicetiletý závodník si v neděli v Melbourne dojel pro dvacáté vítězství v kariéře, přestože startoval až ze čtvrté řady. Na druhém místě projel cílem Fernando Alonso s vozem Ferrari, třetí byl obhájce titulu Sebastian Vettel s redbullem.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Räikkönen se po sezóně bez F1 vrátil ve výborné formě a vyhrál na okruhu v Melbourne.

Článek
Fotogalerie

Až nedělní ráno rozhodlo o tom, jak bude vypadat složení startovního roštu, a kvůli silnému dešti odloženou kvalifikaci ovládl zcela suverénně Vettel, byť se také jelo zčásti na mokru. Finálovou část již ale jezdci odjeli na hladkých pneumatikách a během závodu se na trať sneslo jen pár kapek, které průběh úvodního podniku sezóny nijak neovlivnily.

Německý šampión, který v letošní sezóně usiluje o čtvrtý titul v řadě, startoval z první řady se svým stájovým kolegou Markem Webberem a po zhasnutí světel nenechal nikoho na pochybách, kdo je největším favoritem sezóny. Webber se před domácím publikem naopak prezentoval hodně špatnou startovní reakcí a propadl se. Na druhé místo se prosmýkl Massa a po ostrém boji s Hamiltonem nakonec i Alonso. Pomalejší Hamiltonův mercedes pak po startu ze čtvrté řady předjel i Räikkönen.

Nezvykle brzy - už v pátém kole - začali jezdci zajíždět k výměně pneumatik. Jako první přivezl svůj vůz k mechanikům McLarenu Jenson Button, vzápětí měnil superměkkou směs i Webber. Vettel zamířil do boxů v osmém kole, zatímco oba jezdci Ferrari později a německý jezdec pozici před rudými vozy udržel.

Räikkönen věřil, že strategie vyjde

Rychlejší intervaly zastávek přinesly častější střídání lídrů a Ferrari dobře odhadlo okamžik, kdy pole brzdil Sutil s vozem Force India, a povolalo Alonsa ve dvacátém okruhu do boxů, zatímco Vettel jel pro čerstvou sadu gum o kolo později a na trať se vrátil až za španělským jezdcem. Ve stejném gardu a se stejným výsledkem pak proběhla i třetí zastávka obou jezdců v 36., resp. 38. kole. Souboj mistra světa s vicemistrem byl ovšem ale duelem „jen" o druhou a třetí příčku, v čele se totiž díky strategii na dvě zastávky vyhříval Räikkönen.

A finský pilot svou pozici dokázal udržet a profesorskou jízdou získal  jubilejní dvacáté vítězství ve formuli 1. „Plánovali jsme to tak, věřili jsme, že strategie vyjde. Věděl jsem, že máme skvěle připravené auto, a když jsem zvládl úvod závodu, tušil jsem, že to bude dobré," poznamenal Räikkönen na stupních vítězů.

Vettel připustil, že po zisku pole position věřil v lepší umístění, se třetí příčkou se ale dokázal smířit. „Chtěli jsme víc. Když startujete z prvního místa, věříte ve vítězství. Prvních pár kol bylo dobrých, pak ale začaly vadnout pneumatiky. Lotus a Ferrari držely neskutečné tempo, my jsme byli až třetí nejrychlejší," prohlásil německý závodník. „Velká gratulace Kimimu, někdy je třeba uznat, že je někdo rychlejší než vy. Sezóna ale bude dlouhá a nemáme důvod být nespokojení," dodal pětadvacetiletý pilot.

Úvodní podnik sezóny potvrdil špatnou formu stáje McLaren, Button byl nakonec rád za devátou příčku a Mexičan Sergio Pérez při své premiéře za britský tým skončil za bodovanou desítkou.

Světový šampionát pokračuje již za týden v malajsijském Sepangu. Druhý závod sezóny startuje příští neděli v 9:00 SEČ.

Velká cena Austrálie - Albert Park, Melbourne
58 okruhů/307,574 km
1. Räikkönen (Fin./Lotus)1:30:03,225 hod.
2. Alonso (Šp./Ferrari)+ 12,451 s
3. Vettel (Něm./Red Bull)+ 22,346
4. Massa (Braz./Ferrari)+ 33,577
5. Hamilton (Brit./Mercedes)+ 45,561
6. Webber (Aus./Red Bull)+ 46,800
7. Sutil (Něm./Force India)+ 1:05,068 min.
8. Di Resta (Brit./Force India)+ 1:08,449
9. Button (Brit./McLaren)+ 1:21,630
10. Grosjean (Fr./Lotus)+ 1:22,759
11. Pérez (Mex./McLaren)+ 1:23,367
12. Vergne (Fr./Toro Rosso)+ 1:23,857
13. Gutiérrez (Mex./Sauber)+ 1 kolo
14. Bottas (Fin./Williams)+ 1 kolo
15. Bianchi (Fr./Marussia)+ 1 kolo
16. Pic (Fr./Caterham)+ 2 kola
17. Chilton (Brit./Marussia)+ 2 kola
18. Van der Garde (Niz./Caterham)+ 2 kola
Nedokončili
Ricciardo (Aus./Toro Rosso)ve 40. kole
Rosberg (Něm./Mercedes)26.
Maldonado (Ven./Williams)25.
Hülkenberg (Něm./Sauber)DNS

Reklama

Související témata: