Hlavní obsah

Bylo to jedno z mých nejsnadnějších vítězství, prohlašuje Räikkönen po triumfu v Austrálii

Melbourne/Praha

Vítězství Kimiho Räikkönena v úvodním závodu MS formule 1 může být pro leckoho překvapení, a to i vzhledem k tomu, že finský pilot startoval na Velké ceně Austrálie až ze čtvrté řady. Navíc z prvních pozic vyrážely redbully v čele se suverénním Sebastianem Vettelem. Když finský pilot loni po dvouleté odmlce na okruzích F1 podepsal smlouvu s Lotusem, obsadil v seriálu skvělou třetí příčku. Po průměrné melbournské kvalifikaci se však jeho „zlato" blyští o to víc. „Bylo to snadné vítězství,“ říká Räikkönen s patrnou sebedůvěrou.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Räikkönen si užívá triumfu v úvodním závodu sezóny na Velké ceně Austrálie

Článek
Fotogalerie

Třiatřicetiletý pilot řekl, že hlavní příčinou jeho vítězství byl fakt, že v boxech byl jen dvakrát. Oproti hlavním konkurentům v boji o čelo, kteří měli tři zastávky, tak získal významnou výhodu.

„Plánovali jsme udělat jen dvě zastávky, a přestože je v prvním závodu vždycky obtížné odhadnout, kdy zastavit, a kdy ne, zvládli jsme to dobře," komentoval Räikkönen svou vítěznou taktiku. „Drželi jsme se plánu, který fungoval perfektně. Mohl jsem šetřit pneumatiky a jet rychle, když jsem potřeboval," dodal ke zvolené strategii.

Räikkönen vyjížděl do závodu ze sedmé pozice. V kvalifikaci totiž na Vettela výrazně ztratil, během závodu to byl však reprezentant stáje Lotus, který ukazoval záda tomu druhému. „Byla to jedna z mých vůbec nejsnadnějších výher. Doufám, že takových závodů bude víc," komentoval Fin průběh úvodní Velké ceny.

Stříbrnou příčku v závodu obsadil Fernando Alonso z Ferrari. Žádné drama či boj o první místo se ale v závěru závodu nedělo. „I ke konci jsem jel naplno, protože jsem věděl, že Fernando se mi lepí na paty. Taky jsem si říkal, že by to chtělo mít trochu rezervu, kdyby se zase rozpršelo," uvedl.

Jako tradičně zůstal nad věcí

Přes hladký průběh závodu a sladkou tečku se Räikkönen nenechal unést dílčím úspěchem.

„Z vítězství máme velkou radost, ale naše cíle a plány pro sezónu se nijak nemění. Pořád zbývá strašně moc práce, abychom se pokusili získat titul," uvedl tradičně flegmatický Räikkönen. Alespoň dvacet Grand Prix dokázal vyhrát jako patnáctý jezdec v historii a dnešním vítězstvím vyrovnal bilanci krajana Miky Häikkinena, dvojnásobného mistra světa.

Další závod seriálu MS formule 1 se jede v neděli 24. března. Na okruhu v Kuala Lumpur se piloti utkají o Velkou cenu Malajsie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články