Hlavní obsah

McLaren je po fiasku v Austrálii zoufalý, loňský vůz ale nevytáhne

Naplněním nejčernějšího snu skončil pro tým McLaren úvodní podnik letošního mistrovství světa vozů formule 1 v Austrálii. Pravda, v Melbourne mohlo být ještě hůř. I pro nejzarytější pesimisty ale bylo maximum v podobě devátého místa Jensona Buttona překvapením, jak moc historicky druhá nejúspěšnější stáj ve formuli 1 na nejrychlejší soupeře ztrácela.

Foto: Scott Wensley, Reuters

Mark Webber z Red Bullu stíhá v Austrálii Jensona Buttona s vozem McLaren.

Článek

Panika v McLarenu prý dokonce dosáhla takové intenzity, že byla nadnesena otázka, zda raději nezkusit loňský vůz, který v závěru sezóny - co se týká rychlosti - diktoval ve startovním poli tempo. Blesková analýza inženýrů ale ukázala, že by se jednalo o krok zpět. „Nedá se nic dělat, musíme se soustředit na vylepšení letošního auta," poznamenal šéf stáje Martin Whitmarsh.

Vůz McLarenu podle všeho neztrácí tolik v přítlaku, jeho operační režim ale vykazuje prudké výkyvy. „Na letošním monopostu lze rozhodně nalézt oblasti s vysokým potenciálem. I co se přítlaku týká, je vyváženější proti loňskému vozu. Už jsme se v minulosti s podobným problémem několikrát setkali. Musíme na voze zkrátka tvrdě pracovat, maximálně mu porozumět a vyladit ho do dokonalosti," uvedl Whitmarsh.

Podaří se inženýrům McLarenu dosáhnout vylepšení už do nadcházejícího víkendu, kdy má formule 1 na programu závod v Malajsii? „Říct po takovém víkendu, jaký jsme prožili v Austrálii, že si jsou inženýři stoprocentně jistí, by bylo trochu odvážné. Ale věřím, že se nám to podaří. Pravděpodobně ne tak rychle, ale podaří," dodal s nadějí Whitmarsh.

Reklama

Související témata: