Hlavní obsah

V prvním závodě F1 ukázal Räikkönen sílu, teď má ale obavu z deště

Sepang

V minulém závodu ukázal Fin Kimi Räikkönen svou sílu a v druhém dílu mistrovství světa formule 1 může v Malajsii navázat na první vítězství v šampionátu, které na okruhu v Sepangu vybojoval v roce 2003. Jezdec stáje Lotus však mírní řeči o favoritovi, neboť závod podle jeho názoru ovlivní vysoké teploty a očekávaný déšť.

Foto: Tim Chong, Reuters

Finský pilot F1 Kimi Räikkönen.

Článek

"Je to o dost jiné místo než v Austrálii," glosoval třiatřicetiletý Fin své vítězství minulý týden při prvním závodu sezóny. "Rozhodně bude daleko větší teplo, takže nejde říct, jak to našemu autu bude sedět. Po jednom závodu nelze předvídat," prohlásil Räikkönen. Jeho výhodou však může být skutečnost, že jako jeden z mála podle všeho umí využívat výhodu měkkých pneumatik Pirelli, jež se však velmi rychle sjíždějí.

"Velmi pravděpodobně bude pršet, takže se to nedá srovnávat s minulým závodem," upozornil mistr světa z roku 2007, který dokázal bodovat v posledních osmnácti závodech v řadě. "Naše auto fungovalo v Austrálii velmi dobře, stejně jako v loňské sezóně, takže věřím, že teplé podnebí mu bude rovněž sedět a prožijeme dobrý víkend. I když je jasné, že to bude o víkendu jiný příběh," řekl finský pilot.

Vážný adept na titul

Räikkönen, který se loni vrátil do formule 1 po anabázi v rallye, je mezi odborníky po začátku sezóny považován za jednoho z vážných adeptů na titul. V minulém závodu v Austrálii si totiž dokázal dojet pro plný bodový zisk ze sedmého místa v konkurenci trojnásobného mistra světa Sebastiana Vettela z Německa a Španěla Fernanda Alonsa.

"Já ale myslím, že s prognózami bychom měli počkat ještě po dalších dvou nebo třech závodech. Pak se teprve uvidí," uvedl Fin. "Ale je jasné, že jsem rád, jak sezóna začala. Je to dobré znamení," prohlásil.

Vozy Ferrari v lepší kondici

Zatímco v loňské sezóně vozy Ferrari nepřesvědčily, letos, zdá se, mají lepší kondici. Alonso byl v Austrálii druhý, jeho stájový kolega Felipe Massa z Brazílie čtvrtý. Nicméně dvojnásobný mistr světa Alonso si věří spíš na závody v Evropě, zejména na květnovou Velkou cenu Španělska. "Bylo by překvapením, kdybych vyhrával ze začátku sezóny. To ale neříkám, že by mě to nepotěšilo," usmíval se Alonso.

"Bude to pěkný a zajímavý závod, ale potřebujeme k tomu déšť nebo něco podobného, jako tomu bylo tady loni," řekl v Malajsii. "Pokud bude normální počasí, jsou minimálně stupně vítězů naším cílem," dodal Alonso.

Red Bull s otazníkem

Velkým otazníkem jsou zatím výkony stáje Red Bull, jež loni mistrovství světa opanovala. Vettel sice v Austrálii jasně dominoval tréninkům i kvalifikaci, ale v závodu si nerozuměl s pneumatikami a byl rád, že dojel do cíle. Šéf týmu Christian Horner však odmítá jakoukoli paniku a rozhodně nebije na poplach. "Myslím, že jsme se poučili, a v Malajsii se ukáže pravda," uvedl.

Pořadí MS (po 1 z 19 závodů):
1. Räikkönen (Fin./Lotus) 25 b.
2. Alonso (Šp./Ferrari) 18
3. Vettel (Něm./Red Bull) 15
4. Massa (Braz./Ferrari) 12
5. Hamilton (Brit./Mercedes) 10
6. Webber (Austr./Red Bull) 8
7. Sutil (Něm./Force India) 6
8. Di Resta (Brit./Force India) 4
9. Button (Brit./McLaren) 2
10. Grosjean (Fr./Lotus) 1.
Pohár konstruktérů:
1. Ferrari 30
2. Lotus 26
3. Red Bull 23
4. Mercedes 10
5. Force India 10
6. McLaren 2

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint