Hlavní obsah

McLaren hodlá v Malajsii experimentovat, Button se modlí za déšť

Praha

Australský propadák musí být zapomenut. I proto chce stáj McLaren během druhého podniku mistrovství světa vozů formule 1 usilovat o vylepšení svého vozu na dvou frontách. Vedle plánovaných změn se tým z Wokingu pustí ve snaze zahlédnout dno příkopu, který jej aktuálně dělí od elitní konkurence, i do experimentování.

Foto: Samsul Said, Reuters

Jenson Button v garáži McLarenu na okruhu v Sepangu.

Článek
Fotogalerie

„Připravili jsme nějaké úpravy na vozech. Jednak půjde o nové součásti, které bychom nasadili bez ohledu na výsledek prvního závodu. A potom chceme zkusit nějaké pokusy týkající se opotřebování pneumatik, abychom dokázali více těžit z charakteristiky gum," prohlásil sportovní ředitel McLarenu Sam Michael během příprav na závod v Sepangu.

Britský tým v úvodním podniku sezóny dokázal vybojovat pouhé dva body za deváté místo Jensona Buttona, Sergio Pérez při své premiéře v kokpitu McLarenu zůstal těsně za bodovanou desítkou. Podle Michaela ale není cítit v týmu žádná panika. „Nejhorší by bylo, kdybychom vůbec netušili, kde nás tlačí bota. To ale není náš případ. Víme sakra dobře, kde je problém," poznamenal rozhodně.

Jen ne sucho

Pro nedělní závod v Sepangu je hlášena vysoká pravděpodobnost deště a za mokrou trať by hlasoval všema deseti i Jenson Button. Jednak proto, že zde v roce 2009 na vodě vyhrál, a jednak samozřejmě proto, že těžké podmínky by významně zmenšily rychlostní manko McLarenu na Vettela a spol.

„Když máte rychlé auto, přejete si co nejideálnější den, sucho, žádný vítr. Když ale takový vůz nemáte, přejete si cokoliv, co nabourá rozestavení sil ve startovním roštu," přemítal mistr světa z roku 2009. Britský pilot nicméně nečeká, že by mohl zasáhnout do boje o vítězství. „Budeme se ale snažit vytěžit z auta maximum. Těžko ale budeme bojovat o čelo," řekl.

A koho vidí jako nejpravděpodobnějšího vítěze? „Lotus a Kimi (Räikkönen) v Austrálii odvedli skvělou práci. Ostatním týmu ale hodně napověděli a Sepang je navíc úplně jiný závod než Melbourne. Osobně sázím na to, že uvidíme jiného vítěze než minulou neděli," dodal Button.

Reklama

Související témata: