Hlavní obsah

Webber je prý po roztržce s Vettelem na odchodu. Red Bull spekulace popírá

Berlín
Aktualizováno

Rozruch kolem stáje Red Bull neutichá. Oba piloti stáje Sebastien Vettel z Německa i Australan Mark Webber si sice po incidentu ze závěru Velké ceny Malajsie podali ruce. Pro tým je však důležitější Vettel, podle informací německého Bildu totiž stáj plánuje neprodloužit s Webberem smlouvu. Australan přitom možný odchod z Red Bullu naznačil hned po nedělním závodu. Vedení týmu ale informaci popřelo.

Foto: Tim Chong, Reuters

Mark Webber a Sebastian Vettel po Velké ceně Malajsie. Jako by ani nebyli z jedné stáje.

Článek

Zklamaný Australan se bezprostředně po závodě v Sepangu nechal slyšet, že si během třítýdenní pauzy před další Grand Prix v Číně musí promyslet svou další budoucnost v týmu i v celé F1. Jeho otec Alan i manažerka Ann Nealová ale později potvrdili, že nebude v Číně chybět. "To, že by Mark nepokračoval v rozjeté sezóně, není na pořadu dne," řekla Nealová britskému deníku Telegraph.

Rozchod Vettela s Webberem, jejichž partnerství nebylo nikdy ideální, by ovšem v F1 nikoho nepřekvapil. "Red Bull teď čeká rozhodnutí, kdo Australana nahradí," soudí britský motoristický novinář Bob Mackenzie. Britská média současně upozornila na fakt, že zatímco Webber si skutečně čistí hlavu na plážích v Austrálii, Vettel dřel celé úterý na simulátoru v sídle stáje v Milton-Keynes.

Pomsta za Brazílii?

Tým však označil informace za nepodložené. "To, že by Mark neměl jezdit v Red Bullu v roce 2014, je čirá spekulace. Jeho smlouva byla pravidelně obnovována z roku na rok a on se až v průběhu sezóny rozhodoval, zda bude pokračovat. Z naší strany byla vždy snaha o prodloužení spolupráce, protože Mark je excelentní pilot," uvedl Red Bull v prohlášení adresovaném BBC.

"Máme za sebou pouhé dva závody v nové sezóně a je zcela bezpředmětné vést debaty o sezóně 2014. Mark a Seb jezdí dohromady od roku 2009 a mají bilanci 35 vítězství, 80 pódií, 13 double a šest mistrovských titulů. Toto úspěšné období přineslo i několik kontroverzních situací, jako třeba karambol v Turecku 2010 či oboustranné neuposlechnutí příkazu vedení týmu. Tyto situace si vedení vždy vyřešilo za zavřenými dveřmi," upozornil Red Bull.

Prohlášení Red Bullu přitom dost okatě naznačilo, že Vettelovo předjíždění mohlo být pomstou za loňskou Velkou cenou Brazílie. Německý jezdec v posledním závodu minulé sezóny sváděl přímý souboj o titul s Fernandem Alonsem a Red Bull se snažil udělat první poslední, aby byl Vettel potřetí v řadě šampiónem. Jenže Australan svého parťáka hned po startu dotlačil do kolize a později ho ještě přibrzdil při stíhací jízdě.

Briatore: Tohle už nikdo nespraví

Možná i proto v úterý bývalý šéf Renaultu Flavio Briatore, jenž s australským jezdcem v minulosti spolupracoval, přiznal, že Webberův odchod od Red Bullu očekával už před touto sezónou. Po poslední kontroverzi už bývalý týmový boss nepochybuje, že se dvojice jezdců Red Bullu na konci roku rozdělí. "Rozhodně. Tohle už nikdo nespraví," prohlásil pro italskou rozhlasovou stanici Rai.

Webber, jenž letos oslaví 37. narozeniny a je nejstarším pilotem ve startovním poli F1, nakonec smlouvu v mistrovské stáji minulý rok prodloužil. Námluvy Red Bullu s Lewisem Hamiltonem totiž skončily krachem a potencionální nástupci z vlastních zdrojů se vedení Red Bullu nezdáli ještě dost silní. Za hlavního kandidáta na Webberovo místo je považován jeho třiadvacetiletý krajan Daniel Ricciardo, jenž už dvě sezóny závodí za sesterskou stáj Toro Rosso.

Je reálné, že by Mark Webber opustil Red Bull již v průběhu sezóny?
ano
65,4 %
ne
34,6 %
Celkem hlasovalo 9160 čtenářů.

Reklama

Související témata: