Hlavní obsah

Red Bull už nebude vázat Vettela s Webberem týmovou taktikou

Šanghaj

Stáj formule 1 Red Bull po kontroverzi v předchozím závodu v Malajsii končí s týmovou režií. O pořadí Sebastiana Vettela a Marka Webbera se bude rozhodovat už jen na trati a ne na základě taktiky podle vývoje závodu.

Foto: Tim Chong, Reuters

Sebastian Vettel v souboji se svým stájovým kolegou z Red Bullu Markem Webberem během VC Malajsie.

Článek

"Týmová režie už u nás nebude," řekl sportovní ředitel týmu Helmut Marko listu Sport Bild.

Ve Velké ceně Malajsie se nařízení stáje vzepřel trojnásobný mistr světa Vettel, který se nespokojil s druhým místem a vedoucího Webbera po dramatickém souboji předjel. Agresivní manévr vyvolal polemiku a vyhrotil atmosféru v týmu, Vettel se později za své počínání omluvil.

Red Bull už v minulosti stavěl na tom, že má dva rovnocenné jezdce, které nesvazuje taktickými pokyny a nechává jim na trati volnost. Nyní se k tomu vrací, třebaže to dříve několikrát přineslo potíže jako například v roce 2010 v turecké Grand Prix, kdy Red Bull připravila o double kolize při vzájemném souboji o první místo.

Zavedení starých pořádků se líbí i šéfovi stáje Christianu Hornerovi, protože za tím vidí návrat k podstatě závodění. "Sebastian by toho nikdy tolik nevyhrál, kdyby se choval pokorně. Kdyby Fernando Alonso nebo Lewis Hamilton byli v této pozici, udělali by totéž. Webber taky, ani on se dříve několikrát nedržel pokynů týmu," poznamenal Horner.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint